2020.09.21 22:34 Hámori Balázs Olvasottság: <100x
3

Az ember-kísérlet

Eléggé meglepődtem, mivel nem vártam ennyire brutális filmet (nem csak a vérességére gondolok itt), főleg, mivel minden, amit tudtam róla, az a rövid leírása volt, de ez elég volt ahhoz, hogy elindítsam. Ilyen film már volt néhány korábban, de azokat valamiért kihagytam, szóval viszonyítási alapom nem volt, bár szerintem nincs is szükség rá.

A film nagyon röviden bemutatja az elején, hogy hol és kik lesznek a képernyőn (többé-kevésbé) másfél órán keresztül, itt meg is jegyezném, hogy a másfél órás játékidő pont elég volt, értem ezt úgy, hogy nem volt kevés, de nem is estek át a ló túloldalára. A rövid „bemutatkozás” után, ahogy megkapják az ott dolgozók az üzenetet (röviden: ölj vagy meghalsz), felpörög a film, és nem veszít a lendületéből egészen a végéig, ami azért nem semmi, mert így nagyjából 80 percről beszélünk, ami tényleg folyamatos.

Az ember-kísérlet

Kezdetben 83 dolgozó van, akik közt sok a töltelék ugyan, de egyébként kapunk mindenféle karaktert, Erős kezű főnököt, perverz beosztottat, aki a főnök jobbkeze lesz, erkölcsi bajnokot, aki kitart, amíg csak lehet, a szerelmét és még sorolhatnám. Ami tetszett, hogy egy-két embernél csak egy-egy elejtett infóból lehet sejteni, ki is valójában (nem fogom lelőni, kik ezek és mik ezek az infók). Ahogy azt sejteni lehet, elég komoly mészárlás lesz majd, de haladjunk apránként!

Az épület, ahol vannak, egy erőddé változik pillanatok alatt, és habár kezdetben még igyekeznek ésszerűen viselkedni, ami életszerű és elég jól összeszedett jelenet volt, de persze nem kell sok idő, hogy ez a helyzet megváltozzon. Az első gyilkosságok valójában tényleg csak véletlenek, de nagyon jól voltak ábrázolva, élethűek voltak. Aztán megtörténik a szakadás, amikor is néhányan elhatározzák, amit kezdetben egyhangúan elutasítottak, nincs más választásuk, mert vagy X-en halnak meg, vagy X+1-en, a másik csoport azonban külső segítséget igyekszik szerezni, és teljes mértékben visszautasítja a gyilkolást.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az épületben van egy fegyverszekrény is, amit a gyilkos csoportunk szeretne kinyitni, és ezzel rendet tartani, valamint elérni, hogy a kevésbé súlyos esemény következzen be. Egybeterelnek mindenkit, és egy brutális jelenetsor következik, ami nem csak azért volt kemény, mert megtörtént, hanem azért, ahogy történt. De még ezzel se érték el sokat, és a film egyre véresebbé válik, a kezdetben pacifista karaktereken is felülkerekedik a túlélési ösztön, ami végül is a „játékmester” célja is. A végére csak 2 ember maradt, a két szöges ellentét, és csak egy győztes lehet. A film végén sikerült egy újabb csavart elhelyezni, ami külön tetszett.

A film viszont nem hibátlan, habár sok nem volt benne, és néhány szerintem csak nézőpont kérdése, de ami nekem nem tetszett, elsősorban azok a zenék. Értem én, hogy a helyszín miatt beleillő volt a régi slágerek ezen feldolgozása, de engem eléggé kizökkentett és kifejezetten zavart. Aztán volt itt néhány karakter, akit őszintén mondom, nem sirattam meg, az egyik füvesre gondolok itt például, aki elég nagy idióta volt alapjáraton, bár a végén volt egy jó ötlete.

!SPOILER! Aztán ami tetszett is, meg nem is, az Melonie Diaz karaktere, akiről tudjuk, hogy túlélhetné, mivel benne nincs nyomkövető, és egyébként elég ügyes is volt, sokáig megúszta, ez tetszett, de ahogy meghalt, az elég, hogy is mondjam, abszolút nem lepett meg, hogy fejbe lőtték. Végig életképesnek bizonyult, és a készítők azt sugallták, hogy igen, ő túl fogja élni, és nem is az a bajom, hogy mégsem, mert egyébként ez jó csavar volt, de most komolyan így kellett? Annyira hazavágták ezzel, hogy az valami hihetetlen.

!MÉG NAGYOBB SPOILER! Tehát túléli azt, hogy rálőnek, és azt is, hogy a lift nem lapítja ki, erre fogja magát, bemászik az üres liftbe, és tök nyugodtan lemegy a földszintre, mintha az addigi mészárlás meg se történt volna, és amint kinyílik a lift ajtaja, bekap egy lövést a fejébe !SPOILER VÉGE!. Egyébként az életképesség néhány karakternél jött-ment néha, ami szintén zavaró volt. A színészek viszont nagyon jók voltak, persze sokan töltelék szerepet töltöttek be meglepően jól egyébként, de a fő karakterek színészei remekek voltak, tényleg egy szó se lehet a játékukra.

A film végén pedig ugyan kapunk válaszokat, mégis marad néhány kérdés, amire csak tippelhetünk: kik rendezték meg ezt az egészet, ki volt a játékmester, mikor és hogyan lesz vége ennek az egésznek. Nem tudom, hogy lesz-e folytatása a filmnek (én örömmel fogadnám), de ha ennyibe marad is, jó lesz, mivel az emberrel marad.

A film összességében jó volt, nem sok, nem kevés, bár aki nem bírja a vért, az neki se kezdjen, mert ezen a téren nem spóroltak a film készítői, nemcsak a vérengzés volt sokkoló, hanem annak a formái is. Én nem bántam meg, hogy megnéztem, és akit érdekelnek az ilyen filmek, ember/társadalom kísérletek, annak szerintem kötelező darab, de ha a horror vonz, nem biztos, hogy elégedetten állsz fel majd előle, mert azon túl, hogy véres, számodra nem hiszem, hogy többet tudna nyújtani.

horror | thriller

Nyolcvanhárom amerikai kivándorló a brazíliai Sao Paolóban egy épületben dolgoznak, azonban egyik nap csapdába esnek a saját munkahelyükön. A hangosbemondóból egy hang ad nekik... több»

3