2017.07.28 21:33 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
8

Mestermű

Ez a film mesterien van összerakva. Kész, ennyi. Azt gondoltam, hogy Christopher Nolan az Eredet után nem fog tudni jobb filmet összehozni (ezt csak azért mondom, mert a Csillagok között nekem egyáltalán nem jött be, s a Sötét Lovag-trilógiának sem vagyok feltétlen rajongója), de ez a film bebizonyította, hogy a rendező számára nincs lehetetlen: sikerült olyan szinten megragadni a háború emberi oldalát, ahogy azt még korábban nem láttam. A végén szabályosan futkosott a hideg a hátamon, akkora élmény volt látni ezt a filmet. Így elmesélni egy történetet emberségről és eltökéltségről, egyszerűen bámulatos. Mindezt úgy, hogy nincsenek nagyszabású csatajelenetek a jók és a rosszak között, mellőzi a pátoszos, hazafias giccset. Amikor viszont feszültség van, akkor tényleg feszültség van, semmi műbalhé, csak késhegyig kiélezett feszültség.

A film képlete tényleg nagyon egyszerű: egy olyan történelmi szituáció elmesélése, ahol a puszta túlélés felér a győzelemmel. A fontos azonban nem az, hogy mit mond, hanem az, hogy hogyan. Nolan nagyszerűen bánik a különböző idősíkokkal, s azok néző elé tárásával. Lehet, hogy elsőre zavarosnak tűnik, de amikor eljön az a pont, amikor ezek a szálak összeérnek az már-már katartikus. A dialógusokkal is csínján bántak, de azoknak a szavaknak, mondatoknak (akár magyarul nézi az ember, akár eredeti nyelven) valódi súlyuk és jelentőségük van. A (számomra) teljes ismeretlenségből előkapott Fionn Whitehead pedig szimpatikus, és teljes mértékben azonosulható katonát hozott. De igazságtalan lennék, ha csak őt emelném ki! A többi színész is, legyen az híres (pl. Tom Hardy, Kenneth Branagh vagy Mark Rylance), akár kevésbé híres (Whitehead mellett , vagy Harry Styles) aktor, mindannyian nagyszerűen hozzák a történetben betöltött szerepüket. Tetszik a film lélektani vonala is (ezt leginkább Cillian Murphy karaktere testesít meg), az összetört katona alakja, aki a háború után már sosem lesz ugyanaz az ember, aki előtte volt.

Mestermű

És még nem is beszéltem a zenéről és a fényképezésről: helyenként nagyon baljóslatú, helyenként pedig nagyon felemelő muzsikája remekül váltakozik, míg Hoyte van Hoytema kamerakezeléséről szintén hasonlókat tudok elmondani: remek dinamikát adott ennek a remekműnek.

Számos katartikus jelenettel operál a film, az egyik (számomra) már a legeslegelején történik, amikor a parton bombázzák a katonákat és mindenki a földre fekve próbál menedéket találni magának. A bombázás után pedig egyesek felállnak, míg mások (akiket eltalál a bomba) a földön maradnak. Ez a jelenet szerintem gyönyörű szimbolikával bír, akárcsak a parton hagyott, gazdátlan sisakok. S már önmagában az a tény, hogy civil hajó tulajdonosok vállalták a kockázatot és szó szerint belekeveredetek a háború borzalmaiba azért, hogy megmentsék a katonákat… na ez az a téma, ami megérdemli, hogy filmvászonra álmodják.

Ebben a filmben minden a lehető legjobb helyén van, s az ilyen filmekért igenis megéri moziba járni!

74 Dunkirk  (2017)

akció | dráma | háborús | thriller | történelmi

A II. világháború egyik legtragikusabb emléke lehetne, ám egy különleges mentőakció története lett belőle. 1940 májusának végén végén a diadalmasan előretörő német... több»

8