Dunkirk (2017)

Barry Keoghan
Barry Keoghan
Aneurin Barnard
Harry Styles

Zsolt Szabó   2022. 08. 18.

Nolan mesteri rendező, de ez most nem volt mesteri tőle

Mint nagyon Christopher Nolan (Batman-trilógia; Eredet, Tenet...) rajongó, így ezt a filmet is igen nagy várakozás előzte meg számomra. Már a film trailere se nyerte el a tetszésemet, akkor még nyugtattam magam, hogy jó ez csak egy filmtrailer, de mikor már teljes egészében láttam a filmet, amit különben a legmodernebb technikákkal vettek fel (IMAX kamerákkal forgatták le a filmet), nagy csalódás volt számomra, nem ezt vártam egy ilyen filmtől ami a II. világháború egyik legnagyobb "mentőakciója" volt. A film maga számomra semmitmondó, ide-oda csapongó, nyögvenyelős alkotás lett. Maga a film, amiről szólnia kellett, pont az maradt ki. :( Az IMAX kamerák azért a hatást elérték, főleg a légi felvételek esetében, ezért Tom Hardy vonala volt a legérdekesebb szál számomra. Az értékelésem így sajnos csak 10/6.

Diesel   2018. 02. 28.

Történelmileg nem hiteles

Amennyire vártam ezt a filmet akkorát is csalódtam benne. Iszonyatosan gyenge alkotás lett ami túl van hypeolva. A történet rettentően lassú lefolyású és élvezhetetlen. Érthető hogy minél jobban egy drámai hangulatot szerettek volna elérni csak a rés... teljes kritika»

Harper   2022. 03. 14.

Néhol látványos, de többnyire csalódás a Dunkirk

Történészként nagy várakozással tekintettem erre a 2017-es háborús drámára, és emlékszem, tűkön ültem annak idején, hogy végre láthassam. Ám amikor kijöttem a moziból, nagyon vegyes érzések kavarogtak bennem. Egyik oldalon tetszett, hogy végre készült egy modernkori, látványos film a híres Dynamo-hadműveletről - melynek során 1940 májusának végén 338 ezer szövetséges katonát mentettek át a La Manche csatorna túlpartjára -, ugyanakkor a másik oldalon bosszantott egy sereg dolog, melyek rontották a szememben az egész hitelességét. Zavart például, hogy a rendező, Christopher Nolan nem emelte ki és látványtechnikailag sem tette emlékezetessé azt a heroikus küzdelmet, melyet hajók ezreivel a brit lakosság folytatott a természeti elemekkel és a német hadsereggel (repülőkkel, tüzérséggel). Ők voltak azok ugyanis, akik csónakokkal, dereglyékkel és minden létező úszó alkalmatossággal áthozták a fiúkat a megmenekülést jelentő túlpartra. Idegesített az is, hogy a rendezés túltolta a hangeffekteket és szinte minden jelenetnél alkalmazta ezeket, fülsértő intenzitással. Végül bosszantott a felépítetlen karakterek sora is, akik érzéketlen merevséggel és kőarccal jelentek meg biorobotokként, mintha egyáltalán nem lennének érzéseik. A szereplők közül egyedül Tom Hardy és talán Kenneth Branagh voltak kivételek, akikre emlékezni lehet a filmből. Mindent egybevéve a Dunkirk csalódás volt sajnos számomra. Értékelésem: 60%.

HercegPeter   2018. 06. 09.

Már régóta terveztem, hogy megnézem és talán emiatt megnőttek az elvárásaim is. Nekem kicsit lagymatag, nem elég izgalmas vagy drámai. Én nem az ehhez hasonló háborús filmeket szeretem. Egyedül a Tom Hardy-féle repülős szál volt az, ami számomra is i... több»

Deku   2018. 02. 15.

Orbitális volt amit itt most elénk tártak. Nem volt túl figyelemfelkeltő, átlag alatti inkább. Ez a film most sajnos nem találta el azt az ízlést, amit én szeretek. Nem volt totális bénaság, de valahogy mégse éreztem rajta azt, hogy most, hú de oda lennék a filmért.

ArpiHajdu és Réci   2017. 07. 28.

Mestermű

Ez a film mesterien van összerakva. Kész, ennyi. Azt gondoltam, hogy Christopher Nolan az Eredet után nem fog tudni jobb filmet összehozni (ezt csak azért mondom, mert a Csillagok között nekem egyáltalán nem jött be, s a Sötét Lovag-trilógiának sem v... teljes kritika»

Shelby07   2018. 01. 19.

Sokkal jobb volt, mint amire számítottam. Viszont csak azért adok 4 csillagot, mert a vége elégé furcsára sikerült és volt pár dolog ami nem volt tiszta számomra, hogy miért is úgy történt ahogy. De összességében nagyon jó volt, és érdemes időt szánni rá és megnézni.

A film összbevétele 526 940 665 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 262 224 915 forintot termelt. A hazai mozik összesen 182 113 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

Alex, vagyis Harry Styles testőrökkel ment mindenhova a forgatás ideje alatt, mivel zsúfolásig ellepték a helyszínt a női rajongók.

(Laca//Ho/rr/oR//)

A forgatás során az olyan stábtagok, mint pl. a sminkesek is jelmezben voltak, így ők is be tudtak olvadni a környezetbe. Ezáltal könnyebben tudták felvenni az egysnittes jeleneteket.

(ArpiHajdu és Réci)

Barry Keoghan egy olyan meghallgatási videót küldött Christopher Nolannek, amelyben egy távirányítót használt fegyverként, a töltények pedig az elemek voltak. Sikeresnek bizonyult a találékonysága.

(ArpiHajdu és Réci)

A film költségvetése 100 millió dollár volt.

(Bob)

Harry Styles elárulta, hogy Christopher Nolan számára olyannyira fontos minden apró részlet, hogy az egyik forgatási napon azzal ment oda hozzá, hogy nem úgy van bekötve a cipőfűzője, mint egy brit katonának.

(ArpiHajdu és Réci)

A Dunkirk mindaz, amit a moziélmény szó jelent, ennyire intenzíven letaglózó, fotelba láncoló két órát a Gravitáció óta nem láttunk IMAX formátumban. 95/100 több»

Ó, semmi különös, csak Christopher Nolan elkészítette a filmtörténet egyik legfélelmetesebb, legkatartikusabb világháborús eposzát. 100/100 több»