2024.02.15 20:48 Tonyka Olvasottság: 108x
2

Izgalmas név, de csak a név...

Nem vagyok Ferrari rajongó, megnézem őket, csodás gépek, de van még pár hasonló brand a piacon. Ettől függetlenül szeretem az autós témájú alkotásokat. A kezdő képsorok szívet melengetők, látva az öreg filmkockákat üt szeget az ember fejében, milyen régóta velünk van már ez a technikai sportág. Mennyire szeretik az emberek a benzingőzt, a szurkolást.

A pilótákat, a versenyt, az adrenalint és hát a hírnevet, a történelemkönyvekbe kerülést. Hatalmas gépezet, ami a benne lévőket elképesztően motiválja. Nem néztem utána Ferrari úr életének, abban viszont biztos vagyok, hogy a filmkészítők nem a legizgalmasabb időszakát vették nagyító alá. Etalon számomra a Ford vs.

Izgalmas név, de csak a név...

Ferrari, beszippantja az embert, elképesztően jó, és mély karakterek vannak benne. Megspékelve egy remek történettel, amikor is a kis jelentéktelen odakoppint a legnagyobb orrára. Ezzel mindenki könnyen azonosul, szurkol, tátott szájjal izgulva nézi a versenyeket, és a kemény munkát, ami mögötte van. Ezzel ellentétben egy ilyen címmel még csak nyomokban sem találkozunk hasonlóval. Ferrari úrral nézőként nem igazán tudunk + irányba azonosulni. Leszögezném, a színészi játékkal semmi baj, sőt a két főszereplő remekül játszik. Kitesz magáért Adam Driver és Penélope Cruz, nem rajtuk múlt. Tehát a főszereplő inkább unszimpatikus, mintsem korának zsenije. A magánélete van középpontban, minden egyéb sallang. Átlagember számára nem egészen szimpatikus, mondhatnám, 12 egy tucat a története. Rocksztárok, befolyásos emberek mind mind zűrös háttérrel rendelkeznek. Szeretik a gyengébbik nemet, meglehetősen laza életet is élnek. Miközben hivatásukban, hobbijukban rendkívüli eredményeket érnek el, a magánéletük mindig rendezetlen, és igazi zsarnokként telepednek a családjukra. Tehát hiányzik az első kötődési pont, sajnáljuk a fia elvesztése miatt, de max. ez az, amit ki tudtam préselni magamból. Ezután jött még a sofőr ledarálása, oké mindenki tudta, mit vállal, de kegyetlenül az arcunkba tolják, az életük nem sokat számít, a versenynek mennie kell tovább, puszta darabok egy gépezetben. Holnap már más ül a helyeden, ismét nem egy szimpatikus dolog. Kapunk némi autózást, versenyzést, de az ismert bizsergésből semmi sincs, aztán egy hatalmas tragédiával zárják az eseményeket. Mondhatnám, hogy Ferrari úr minden helyzetből kivágja magát, és így is van, de ebben rengeteg szerepe van a feleségének, aki nem kevésbé dörzsölt. Sajnos inkább negatív dolgokat tudtam meg, persze ez az életének egy kis darabkája, de ez a film inkább ezt tükrözi. Meghajlok a munkássága előtt, mert egyebet nem is tehetek, hisz a világ egyik legismertebb neve az öve. Bárcsak más időszakot dolgoztak volna fel, ahol esetleg a zsenialitásból is kapunk útravalót. Sajnálom, mert nagyon ígéretes életrajzi tartalomnak ígérkezett, de nem tudott bevonni a bűvkörébe. Autóversenyes filmnek gyenge, életrajzi szempontból sem a legizgalmasabb. Nem emiatt fogom őt csodálni, az biztos.

71 Ferrari  (2023)

akció | dráma | életrajzi | történelmi

1957 nyarán a Forma–1 világa virágzott, de a legendás egykori versenyző, Enzo Ferrari mély válsággal nézett szembe. A gyár, amelyet ő és felesége, Laura egy évtizeddel... több»

2