2021.02.25 08:45 Róbert Molnár Olvasottság: 294x
3

Királyi élet

Nem igazán van olyan sorozat a világon, amit eddigi életemben végignéztem volna, s bár még ez a történet is az 5. évadára vár, azt kell mondanom, hogy biztosan követni fogom a továbbiakban is.

Az első két szériát gyakorlatilag pár nap (3-4) nap alatt bedaráltam, annyira megfogott. Külön pikantériája van, hogy nagyon közel áll hozzám a történelem, s az Egyesült Királyság históriájával a 20. század második felében nagyvonalakban tisztában vagyok, ezért még inkább érdekessé tette az epizódokat, amikor egy-egy neves történelmi esemény kapcsán mutatják be a király ház életét, reakcióit stb.

Királyi élet

Egyedül azért kap csak 4 csillagot, mert nagyon pofán vágott, hogy a 3. évadra totálisan lecserélték az egész színészlistát "öregedés" címszó alatt. Véleményem szerint itt ez még nem volt szerencsés, hiszen a 2. évad vége és a 3. évad eleje között a történelmi eseményekben 3-4 év telt el, közben meg a szereplők nem reális módon öregedtek meg hirtelen. Szerintem a 3. évadot még elbírták volna különböző "öregítő" sminkekkel. Aztán a sokk után végül is hozzászoktam az új színészgárdához, olyannyira, hogy a 4. évad végére azt mondom, hogy már ők is hiányozni fognak (elvileg az 5. szériát is új színészekkel hozza a Netflix).

Hú, kezd sok lenni az értékelés. Én ezt a sorozatot csakis ajánlani tudom, már csak azért is, mert egy olyan zárt uralkodói világba enged betekintést, amelyre másként nincs módunk. A királyi család tagjairól emberi képet kapunk, s meglátjuk benne, hogy ők is esendők, sőt tudnak hibázni. Megismerhetjük a félelmeiket, a cselekedeteik vagy éppen nem cselekedeteik háttér okait stb. Sőt, már-már odáig merészkedik a rendező, hogy nem szégyell bizonyos ma is élő személyekről kőkemény negatív képet megjeleníteni (ld. Károly és Diana kapcsolata a 4. évadban).

Nem is csodálom, hogy a Buckingham-palota totális elhatárolódik a sorozattól, abszolút érhető, s bizonyára sok az olyan dolog benne, ami a rendező képzeletének szüleménye. Mindenesetre lehet, a király ház szempontjából túl korán született meg ez a széria, hiszen a benne szereplő emberek többsége még él, s bizony eléggé fájó sebeket okozhat ezek megtekintése (pl. Vilmos és Harry hercegeknek sem lenne jó érzés nézni, mennyire rossz volt a szüleik házassága, s kvázi a sorozat szerint kb. érdekgyerekek stb.).

Na de nem spoilerezek, talán ezt a határt még nem léptem át. Szerintem érdemes megnézni annak, aki még nem látta.

89 A korona  (2016)

dráma | életrajzi | történelmi

A korona című sorozat történetének középpontjában a 25 éves II. Erzsébet királyné áll. A fiatal nő vállaira komoly teher nehezedik, ugyanis át kell vennie a világ... több»

3