2017.02.27 14:48 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 269x
1

A számolás joga egy újabb érdekes nézőpontból mutatja be a fekete nők helyzetét a '60-as évek Amerikájában, ezúttal nem a szolgálók életét ismerhetjük meg, mint néhány évvel ezelőtt a fantasztikus A segítségben, hanem olyan intelligens és feltörekvő fekete nők mindennapjaiba nyerünk betekintést, akik tehetségükkel hozzájárultak az űrprogram sikerességéhez. A film érdekessége az, hogy ezek a remek nők úgy teszik a dolgukat, hogy közben a körülöttük lévő világ, a törvénykezés, a szabályok meglehetetlenítik az előrelépésüket, nem mehetnek fehéreknek kialakított könyvtárba, nem járhatnak fehér iskolába, de még a mosdót sem használhatják közösen fehér bőrű kolléganőikkel (a wc, mint örök motívum ismét megjelenik egy színes bőrűekről szóló filmben). Ezeket a jeleneteket pedig egészen bicskanyitogató stílusban adja elő a film (sokszor egy-egy mellékszereplő szájába adnak olyan mondatokat, amelyekkel teljesen kiverik a biztosítékot a nézőközönségben).

A szereplőket ügyesen válogatták ki, bár ami az Oscar-jelöléseket illeti, szerintem Taraji P. Henson-t méltatlanul mellőzték, alakítása talán erősebb volt, mint Octavia Spencer-é. A mellékszereplők közül az ismét elég Agymenős stílusban nyomuló Jim Parsons-t (egészen kellemetlen alakot hoz a filmben), valamint a hol ilyen, hol olyan hangulatában lévő főnök szerepében Kevin Costner-t emelném ki, akinek véleményem szerint ez a szerep jobban áll, mint pl. a magányos hős típusa (lásd: Waterworld).

A számolás joga egy olyan szakma kulisszáiba kalauzolja a nézőt, amelyről elsőként azt gondolnánk, hogy ízig-vérig férfiaknak találtak ki, ám a film jól és hitelesen ábrázolja azt, hogy régebben sem voltak "csak és kizárólag férfi, illetőleg női munkák", s bizony, egy nő is képes felvenni a versenyt hazája legnagyobb koponyáival, sőt, sikeres is tud lenni. Külön erény, hogy a szegregáció témakörét és problematikáját nemcsak egy szervezet keretei között, hanem a mindennapi életben is megjeleníti párhuzamosan, tovább fokozva a drámai erejét.

dráma | életrajzi | történelmi

Az ötvenes évek vége: az Egyesült Államok elképesztő hajszával igyekszik legyőzni az űrversenyben Oroszországot. De már úgy tűnik, pénz, ész és elszántság mind kevés... több»

1