2023.09.13 21:00 Tonyka Olvasottság: 262x
1

Plasztik varázs

Egyetlen film volt, amit semmi esetre sem akartam megnézni. Először, amikor hallottam felőle, elkönyveltem valamiféle gyerekfilmnek. Babázni a kislányok szoktak, letudtam ennyivel. Aztán nem tudtam hová tenni Margot Robbie és Ryan Gosling bekasztingolását.

Idős mind2 egy láthatóan hamvas korban lévő plasztikbaba megformálásához. Legyintettem egyet, és teljes feledésbe merült az egész projekt. Egészen addig, ameddig a bemutató utáni hetekben a csapból is elkezdett folyni. Valóságos hisztéria alakult ki körülötte, sorra döntötte a nézettségi és bevételi rekordokat.

Plasztik varázs

Hölgyek szakításától volt hangos a sajtó, így aztán elhatároztam, egy életem, egy halálom, megnézem mi is az, ami megbűvölte a tömegeket. Most, hogy lepörgött, tisztábban látok. Nos, jöjjön az én okfejtésem. Ez a film ugyanazt tudja, amit pár évente egy-egy darab. A stúdiók nem bolondok, nagyon is tisztában vannak a girl powerrel. 5-8 évente érdemes olyan darabokat készíteni, amik róluk, nekik szólnak. A mai idők kifejezetten kedveznek is, talán ennyire sosem kedveztek ilyen témának, mint manapság. Szóval az időzítés csillagos ötös. Nézzük csak, mi volt az utóbbi időkben, ami hasonló sikereket ért el a gyengébbik nem erejét kihasználva. Az Alkonyat sorozat vitathatatlanul ide tartozik. Ahogyan A szürke ötven árnyalata is. Tisztán látható, ha sikerül megfogni őket, akkor nem kis erővel söpörnek végig, és tarolnak le mindent nézettségben. Szóval anyagilag nagyon is megéri ilyen darabokat készíteni. A világ meg csak bámul, hogy mi a fene történt. No de térjünk a filmre, ami férfiszemmel semmiképpen nem több egy közepes darabnál. Értem az üzenetét, ami jobbára a hölgyeknek szól. Egyrészt taglalja, milyen nehéz is nőnek lenni a mai világban. Mennyi az elvárás velük szemben. (Nem mintha a férfiakkal szemben nem lenne ugyanannyi.) Miközben a férfiak kihasználják, elnyomják őket. Természetesen az anyaság nagyszerűsége, de a gyermekkel járó gondok is célkeresztben vannak. Miközben apa legnagyobb gondja bamba képpel idegen nyelvet gyakorolni. Közben persze az öregedés jeleivel és az elmúlás által kiváltott depresszióval is meg kell küzdeni. Huhhh, szóval tényleg nehéz nőnek lenni, nah. Szóval valószínűleg ez a siker kulcsa, egy film, ami a hétköznapi hölgyek szívéhez szól. Szegény Ken figurája nincs igazán kibontva, az ő vívódása és megfelelési kényszere méltatlanul mellőzve van. Barbie legyen szabad, Ken meg legyen Ken, kb. ennyi. Mesefilm, de mégsem az, üzenetei főképpen a hölgyeknek szólnak. Bárki lehetsz, legyél független, ne akarj megfelelni senkinek, pláne ne a gonosz férfiaknak stb. stb... Sikere ugyanolyan tiszavirág életű lesz, mint az említett filmeknek. Nagy lobogó lánggal ég a rajongás tüze, 2-3 év múlva a feledés homályába vész. Persze az anyagi siker miatt borítékolható a következő rész, hisz direkt úgy is hagyták abba, hogy felcsigázzák a nézőket. Mondjuk csodálkoznék, ha akkorát durranna, mint az első rész, de fogadni nem mernék rá. A girl power kiszámíthatatlan.

52 Barbie  (2023)

akció | családi | dráma | fantasy | kaland | romantikus | vígjáték

Barbielanden minden a helyén van, a frizura tökéletes, a ruhák csodálatosak és minden kiegészítő passzol, egyszóval: ez egy tökéletes világ, legalábbis külsőleg. Aki itt akar... több»

1