2023.10.11 16:35 Lipót Testvér Olvasottság: <100x
3

Nem tudom, a nők mennyire érzik elnyomva magukat, így arról nem szólok.

Egyszer egy nő azt mondta nekem, hogy „A lányoknak nincs sok lehetőségük; vagy manikűrösök, vagy bolti eladók, vagy felszolgálók, vagy fodrászok! Bezzeg a fiúk!”. Nem értek egyet vele.

Nagyon nagy túlzás lett ez a film, van benne némi igazság, de ez csak véletlen; igyekeznek a lehető legtöbb olyan dolgot beerőltetni, amit a laikusok tanulságnak vélnek, ebben pedig van egy igazi, de azt is semmissé teszik a későbbiekben. Túl undorítóan beszél a szexualitásról, feminista alkotáshoz méltatlanul.

Nem tudom, a nők mennyire érzik elnyomva magukat, így arról nem szólok.

Érdekes, hogy a Barbie kigúnyolásának indult, de abban teljesedett ki, hogy a testképzavar, az üresfejűség és egyéb Barbie-mellékhatások előrelendítik a feminizmust. Az pedig, hogy az anyaságot valami „Az Élet Vesztese-díj”-ként ábrázolják, bemutatja azt is, hogy a Mélyen Tisztelt Rendező nem tud elvonatkoztatni személyes érzelmeitől. Ha már az anyaságnál tartunk, szeretném kifejezni azt, hogy az elején látható babaszéjjelverő jelenet egész jól bemutatta, hogy a Barbie miként tünteti el a föld színéről a gyermeki egyszerűséget, hogy aztán a helyére testképzavart, önmagukkal szembeni irreális elvárásokat és a prostivá válás célját adják át a még képlékeny felfogású kölyköknek. (Persze a végén ezt is jó dologként mutatják be.)

Az anya-lánya rész idegesítő, főleg, hogy minden egyes újabb beerőltetett cselekményszállal kevésbé kidolgozottá válnak az addigiak, az meg az én bajom, hogy a gagyi filmek kiscsaj karaktere visszatért, még ha igazat is beszél, nagyon idegesítő.

Ken (a szőke, kigyúrt fickó, az ázsiai Ken riválisa) még egész jó karakter volna, de a végén egy nyavalygó csecsemő szintjére süllyedt, ami megint a Rendező férfiakhoz való hozzáállását tükrözi. A végén pedig minden karakter történetét félbehagyták, hogy aztán elég rövid film legyen a megcélzott együgyű közönségnek (nem akarok megsérteni senkit).

A film vége egy zsákutca. Ha Barbie kifigurázó filmet akarok látni, megnézem a Simpsons erről szóló epizódját, amit melegen ajánlok mindenkinek, aki ezzel nem elégedett, de a film témája még tetszene neki. Na, az tanulságos, feminista és nem túltolt. Ez pont nem.

A film a végére semmissé tesz minden tanulságot, kivéve egyet:

A Barbie TÖNKRETETTE A VILÁGOT.

49 Barbie  (2023)

akció | családi | dráma | fantasy | kaland | romantikus | vígjáték

Barbielanden minden a helyén van, a frizura tökéletes, a ruhák csodálatosak és minden kiegészítő passzol, egyszóval: ez egy tökéletes világ, legalábbis külsőleg. Aki itt akar... több»

3