2023.04.15 19:27 Artemisia Olvasottság: 468x
2

Véres vadnyugat

Az indiánok és a fehér telepesek viszonyáról, konfliktusairól szóló westernek a '90-es években élték virágkorukat, az, hogy Scott Cooper filmje témaválasztásában visszanyúl ezekhez az alapokhoz, nem véletlen: a forgatókönyv az 1999-ben elhunyt Donald E. Stewart (Eltűntnek nyilvánítva, Vadászat a Vörös Októberre) később megtalált kéziratán alapszik, amelyet Cooper egészített ki. Keletkezési körülményeinek megfelelően egy autentikus, keményvonalas westernnel van dolgunk, melynek témaválasztása mai szemmel kifejezetten merész és némileg provokatív is, viszont Coopernek sikerült megfelelően árnyalni és aktualizálni a történet mondanivalóját, tanulságait.

Merthogy egy vérgőzös, erőszaktól forrongó időszakban beszél a faji ellentétekről, a kölcsönös kegyetlenkedésről, a véget nem érő vérontásról, valamint az emberségről, a bűnről, megbocsájtásról, a traumákról és az önmagunkkal, a saját sötét oldalunkkal való szembe nézésről. Olyan kérdések ezek, amikkel – ha nem is ilyen szélsőséges formában, de – a ma embere is bármikor szembe kerülhet.

Véres vadnyugat

Az emberi elme és lélek tűréshatárát feszegeti a Christian Bale által zseniálisan megformált Joseph Blocker, a kormány szolgálatában korábban indiánokat irtó katona karakterén keresztül, aki a leszerelés előtti utolsó küldetéseként azt kapja feladatául, hogy kísérjen haza egy fogvatartott indián törzsfőnököt és családját. Csakhogy ez a mára már idős és beteg indián nem más, mint Blocker legnagyobb ellensége, akivel korábban kölcsönösen mészárolták egymás embereit, barátait. A drámai helyzet feszültségét pattanásig növeli, hogy az út első napján Blocker kénytelen gondjaiba venni egy fehér nőt, Rosalie-t (Rosamund Pike), akinek a családját ártatlanul mészárolták le komancs indiánok, valamint egy foglyot, aki történetesen Blocker régi katonatársa, és akire most akasztás vár indiánok ellen elkövetett bűntettek miatt.

Az utazás egyfajta vezeklés, majd feloldozás is Blocker számára, mely során össze kell kaparnia azt, ami a lelkéből megmaradt, és új emberként kell újrakezdenie. Ugyanígy Rosalie-nek is, akinek a megbocsájthatatlan kell megbocsájtania, hogy új életet kezdhessen.

Kőkemény dráma, amire nem lehet eléggé felkészülni mentálisan, de fontos üzenetet hordoz mindenki számára: a nyers valójában mutatja meg, hová vezet a gyűlölet és az erőszak.

81 Ellenségek  (2017)

dráma | western

Közel két évtizednyi háborúskodás után Joseph Blocker kapitány azt a feldatot kapja, hogy biztosítson kíséretet a Cheyenne törzsfőnök számára, hogy biztonságban... több»

2