2018.11.05 12:13 Artemisia Olvasottság: 420x
8

Lelketlen film az új Predator, ami szégyent hoz az eredeti franchise-ra

Nehéz nem az 1987-es és 1990-es klasszikusokhoz mérni a filmet. Azt hittem jó kezekben van a forgatókönyv Shane Blacknél, aki részese volt az eredeti, John McTiernan rendezésével és Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült produkcióban. Azt vártam, hogy emiatt a kötődés miatt jobban átérezte és átlátta az eredeti film sikerének titkát, hozzáértőbben tudja használni azokat az eszközöket, - pl.a borzongató, feszült cselekményvezetés, látványos, véres, mégis művészi gyilkolási jelenetek, bombasztikus , több mint 30 év távlatából is emlékezetes végső csata és leszámolás a Predatorral - amik naggyá tették az első Ragadozó-filmet és amiket a Alien vs.Predator-t és a 2010-es Ragadozókat jegyző Paul WS Andersonnal és Antal Nimródnak nem lehetett megfelelő rálátásuk és ezekre az erős alapokra fog építkezni. Tehát egy letisztult, régimódian kemény de újszerűen izgalmas, vérbeli, klasszikus horror-akció elemekkel dolgozó Predator-filmre számítottam.

De ez az alkotás talán messzebbre lendült, mint az Alien vs. Predator. A történetnek minden igyekezet ellenére egyszerűen nincs súlya, se igazi tétje. Az alap elgondolás is elég lapos, miszerint egy mutáns Predatort kell létre hozni, noha az 1990-es folytatás utáni rebootoknak nem az volt a gyengeségük, hogy a címszereplő unalmas, elavult vagy túl gyenge ellenfél lett volna.

Lelketlen film az új Predator, ami szégyent hoz az eredeti franchise-ra

Nem a Predatorral volt/van baj, nem vált kevésbé fenyegetővé az elmúlt 30 évben, vagyis nem volt szükség technikai(sem genetikai) tuningra vele kapcsolatban ; ez a omentum Jurassic World esetében sem lehelt új életet egy halva született sztoriba. A vérszegény forgatókönyvekkel, fantáziátlan cselekménnyel és alkalmatlan, karizma nélküli karakterekkel volt és van baj, amin viszont semmit sem csiszolt a kedves direktor, sőt, mélyebben a színvonal mint eddig bármikor. A lelketlen, ingerszegény,oda nem illő karakterek a kevés menthetőt is tönkre tették. McKenna karakterét Black a saját, 1987-es Ragadozókban alakított karakteréről mintázhatta, csak elkövette azt a hibát, hogy amíg a nagypofájú (de legalább tényleg szórakoztató) Rick Hawkins-t a film első negyedében eltakarította az útból a címszereplő, addig az átlátszó McKenna-t sajnos főszereplővé tette és a játékidő végéig el kellett viselnünk, de nemcsak őt, hanem az autista fiát is , aki még mindig nem értem hogy mit keresett a filmben. A többi szereplőről, (akiket McKenna bölcsen csak "Hibbantaknak" nevez) nem is beszélve, egyszerűen katasztrófa a bagázs, mintha minden zs-kategóriás horrormatiné kattant, elsők között kivégzett senki karaktereit összefújt volna a szél és a kuka helyett egy rabszállító buszra pakolták volna őket. Már ott bukik a sztori, hogy ha a kormány tud az idegenek földi látogatásairól, sőt, tanulmányozza is őket, hogy-hogy nincs alkalmasabb és felkészültebb csapat, ami szembe szállhatna vele, mint egy rakás gyáva bolond "fura figura", egy senki és egy autista gyerek? Illetve az sem hiteles, hogy egy ilyen erős faj, ami már amúgy is annyival fejlettebb és intelligensebb az embereknél, hogy szimpla zsákmányként vadászik rájuk miért pont egy autista gyerek DNS-étől lenne még erősebb , egyáltalán minek akar erősebb lenni ha emberiségnek amúgy sem volt esélye ellene? Az oda nem illő, imidzsromboló "viccek" pedig végképp kivágták nálam a biztosítékot. 31 év, 1 folytatás, és 3 reebot után tudjuk meg, hogy a Ragadozót azért nevezik Ragadozónak, mert az cool...Nem a brutalitása, a kegyetlen szadizmusa miatt, hanem azért mert az cool... És persze ha emberre rátámad egy idegen lény egy szörnyeteg külsejével és hadsereg tűzerejével és egy hajszálon múlik az élete, akkor 2 perc múlva lesz ideje viccelődni és azzal lesz elfoglalva, hogy ő megmondta, hogy nem ragadozónak kellene hívni (most komolyan,nem teljesen mindegy??).... Lelketlen film, ami szégyent hoz az eredeti franchise-ra és aminek nem kellett volna elkészülnie.

akció | kaland | sci-fi | thriller

Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum... több»

8