2020.08.24 15:47 Recensor Olvasottság: 694x
11

Inkább thriller, és nem illeszkedik a láthatatlan filmek sorába

A láthatatlan ember hivatalos besorolása horror (mellette az IMDb-n még a "mystery és sci-fi" címkéket is megkapta), valójában azonban inkább egy thriller, de annak egészen jó szerintem. Leigh Whannell jól összerakta ezt a meglehetősen izgalmas mozit, és még a tehetséges Elisabeth Mossból is ki tudta hozni a maximumot. A végeredmény egy fordulatos, itt-ott kimondottan borzongást keltő és ütős 110 perc, amibe még sikerült hihetőséget és fantáziát is belecsempészni.

A sztori szerint a történet főhősnője, Cecilia Kass (Elisabeth Moss) megszökik erőszakos férjétől, Adriantól (Oliver Jackson-Cohen), majd új életet kezd testvére (és annak férje) segítségével. Közben elhagyott párja ugyan meghal, ám valójában úgy tűnik, mégis valahogyan Cecilia közelében marad. A nő ugyanis azt érzi: a férj továbbra is zaklatja őt, csak valami módon láthatatlanná válva. Barátai, ismerősei őrültnek hiszik, pedig kiderül: nagyon is igaza van.

Inkább thriller, és nem illeszkedik a láthatatlan filmek sorába

A sztorit nézve a Whannel filmje a legkevésbé sem illeszkedik az eddigi láthatatlan ember filmek sorába – mint az 1933-as legelső verzió, az 1983-as The Man Who Wasn't There, az 1992-es Chevy Chase változat és a 2000-es Paul Verhoven–Kevin Bacon féle horror –, ennek dacára nagyon is élvezhető. Sőt. Valamivel komolyabban is vehető, mert hihetőbb az áttetszővé válás sztorija.

Ami az alakításokat illeti: Elisabeth Moss kiemelkedő, ám a férj szerepében Oliver Jackson-Cohen közepeske csupán. Jól felépített a forgatókönyv, az egyes jelenetek építkezve növelik a feszültséget. Van olyan scene, ahol a nézőre komoly hatást tud gyakorolni mindaz, ami történik, mert ügyes kamerahasználattal és az események kiszámíthatatlan irányba fordításával meglepetések zúdulnak rá.

A 2020-as Láthatatlan ember thriller műfajban kimondottan erős alkotás, legalább 80%-os színvonallal. (Az IMDb -n jelenleg 7,1 ponton áll.)

horror | misztikus | sci-fi | thriller

Amikor Cecilia Kass (Elizabeth Moss) rájön, hogy a férfival, akivel kapcsolatban él, nincs minden rendben, már késő a szakításhoz. Megunva párja zsarnokoskodó, agresszív... több»

11