Amerikában nem aratott nagy sikert, és hazánkban sem került be a mozipremierek közé. Kár érte, mert ez egy kifejezetten komoly és jól összerakott film lett – nemcsak a témája miatt, hanem a szereplőgárda és a kivitelezés ereje miatt is.
A történet 2013-ban játszódik Bostonban. A legtöbben talán még emlékeznek a híradásokból a maratonon történt robbantásra, vagy láttak már róla dokumentumfilmet. A hazafiak napja meglepően hitelesen dolgozza fel az eseményeket – amennyire utánajártam (Wikipedia, híradók, NatGeo), tényleg valósághű képet mutat. Egyedül Mark Wahlberg karaktere fiktív, mindenki más valóban része volt az eseményeknek.
A film első 30-40 perce hatásosan mutatja be a terrortámadás pillanatait, és az azt követő pánikot – egyszerre sokkoló, dühítő és megható. A támadást követő hajtóvadászat már lassabb tempójú, mégis végig feszültséggel teli, és egyetlen percig sem unalmas. Személy szerint engem különösen dühített és feszültté tett, ahogy közelebb kerülünk az elkövetőkhöz.
Kevin Bacon az FBI vezetőjeként, John Goodman a helyi rendőrfőnökként, J.K. Simmons pedig egy nyugdíj előtt álló zsaru szerepében – ilyen szereposztás mellett még a visszafogottabb, tanakodós jelenetek is lekötik az embert.
Sokan kritizálták az utcai akciójeleneteket, mondván, amatőr és kellemetlen nézni őket. Szerintem épp ellenkezőleg: pont ezek a jelenetek adnak valóságízt a filmnek. Nincs túlpörgetett hollywoodi sablon, csak nyers, esendő emberek, akik hibáznak, félnek, mégis teszik a dolgukat. Éppen ezektől lett ennyire emberközeli az egész.
Összességében ez egy izgalmas, erős és tisztelettel készült film. Egyszer mindenképp érdemes megnézni, mert sokkal több, mint egy szimpla krimi vagy akciófilm – egy valós tragédia hiteles feldolgozása.
Ha pedig valakit jobban érdekel a téma, bátran ajánlom a Bostoni robbantás – Hajsza a merénylők után című NatGeo-dokumentumfilmet, ahol az eseményeket a valódi résztvevők mesélik el.

75 A hazafiak napja (2016)
akció | dráma | krimi | thriller | történelmi
A film a 2013-as bostoni maratonon bekövetkezett 264 sérültet és számos halottat számláló bombamerénylet történetét dolgozza fel, melyet követően a hatóságok, élükön Tommy... több»
Szereplők: Mark Wahlberg, Kevin Bacon, J.K. Simmons, John Goodman, Michelle Monaghan