2019.08.03 22:47 Kóborló Olvasottság: 134x
2

47 méter mélyén lévő félelem és rettegés

Kimondottan kedvelem a cápás horrorfilmeket, de legnagyobb sajnálatomra jó, ha 4-5 évente készítenek egy igazán értékelhető, vagy kimagasló minőségű alkotást e zsáneren belül. Nos a 2016-os év nagy kivételnek számít e téren, hisz két olyan filmmel is sikerült Hollywoodnak megörvendeztetnie engem (és gondolom még sokakat), ahol a horror mellett a cápáknak is központi szerepük volt az adott produkcióban. Az egyik a The Shallows, itthon A zátony címen mutatták be (érdekességként: 2010-ben szintén e címen került nálunk forgalomba a The Reef című ausztrál cápás film is), és jelen filmünk, a 47 méter mélyen (aminek a folytatása 2019 nyarán várható). Egyik filmet sem mondanám zseniális alkotásnak, de messzemenően kiemelkednek az adott zsáneren belül, és kellemes másfél órányi félelemben és izgalmakban gazdag filmnézést biztosítanak a nézőjüknek.

Mind A zátony, mind pedig jelen filmünk egyik erősségét – úgy érzem – a minimalista történetükben rejlő adottságokban kell keresni. Itt elsősorban arra gondolok, hogy egyik filmnél sem bonyolították túl a cselekményt, hisz míg A zátonyban a film címében is megtalálható zátonyon rekedő szörfös kerül egy vérszomjas cápa csapdájába, addig itt két fiatal nő reked egy leszakadt cápaketrec fogságában a víz alatt, mégis ez a fajta minimalista cselekmény tartogat megfelelő mennyiségű izgalmat. Sőt, talán jelen filmünkben több olyan tényező is szerepet vállal, ami plusz izgalmakat tartogathat, mint mondjuk A zátonyban, hisz itt az idő múlása egyenértékű az oxigéntartály tartalmának fogyásával is. Illetve további oly feszültségfenntartási tényezőket is alkalmaz a film, mint a nyomáskiegyenlítés miatti lassú menekülés lehetősége. Továbbá a 47 méter mélyen ügyesen alkalmazza a kimondottan rossz látási viszonyokat is e mélységben, és szerencsére a készítők ezt az hátrányt a film előnyére tudták fordítani. Hisz kevés ijesztőbb dolgot tudok elképzelni, mint a sötét mélységből egyszer csak hirtelen előkerülő hatalmas fehér cápa. Tehát van itt bőven izgalom és feszültség. Szerencsére technikailag is egész jól néz ki a film (már amikor pont akarnak mutatni valamit a készítők). Illetve nekem is kimondottan tetszett a film befejezése.

47 méter mélyén lévő félelem és rettegés

Eddig nem tértem ki a bajba jutó főszereplő testvérpárosára, hisz igaz, hogy szimpatikusak voltak, és lehet is velük együtt izgulni, csak valahogy számomra kissé vékony volt a karaktereik felépítése a film elején, de még így is kimondottan jó színészi alakításokat láthattam tőlük.

Mindezek mellett simán elfér a kedvenceim listáján jelen filmünk is, és akik szintén kedvelik az igényes és feszült hangvételű cápás filmeket, azok nyugodtan tehetnek egy próbát vele.

dráma | horror | kaland | thriller

Két lánytestvér Mexikóban nyaral, ahol a tengerpart és az éjszakai élet segítik a könnyed kikapcsolódásukat. A lányok egy nap extrém cápanézésre indulnak, s a kirándulás... több»

2