2021.08.25 19:52 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 155x
1

Egy laza found footage. Vagy mégsem?

1999-ben két hihetetlenül laza és zseniális fickó (Daniel Myrick és Eduardo Sánchez) körülbelül 60 000 dollárból egy lepukkant garázsban megálmodott valamit. Az álomból valóság, a valóságból tapintható és megfogható készpénz és siker lett. A fim igazi kultfilmmé nőtte ki magát, a bevétel pedig elképesztő, majdnem 250 millió dollár.

A film kapott egy második (felejthető) és egy harmadik folytatást is, amit Adam Wingard a jól bevált elemekre építkezve rakott össze. Igaz, semmi újat nem rakott bele, és próbálta ő is a jó öreg found footage íratlan szabályai szerint felépíteni a filmet, és ez kisebb problémákkal ugyan, de sikerült. A 20 évvel korábban eltűnt Heather Donahue (plusz két barátja) testvére, James (James Allen McCune) elhatározza, utánajár a miértnek, amire azóta sem kapott választ. Összeszed egy kisebb baráti társaságot, és elindulnak ők is a Black Hills-i erdőbe, hogy valamit megtudjanak.

Egy laza found footage. Vagy mégsem?

Bevetik magukat a rengetegbe, és jó szokás szerint a para dolgok lassan, de biztosan elkezdődnek, és egyre félelmetesebbek lesznek. A jump scare-ek kissé avíttak, kopottasak, de ha kell, odacsapnak rendesen. A stáb most profi, de ez kifejezetten nem látszik, és most azt nem tudom hirtelen, ez pozitívum vagy negatívum. Robby Baumgartner okosan kezelte a kamerát, és szerencsére hitelesen. Bár a film utolsó harmadára engem kicsit kezdett fárasztani Lisa (Callie Hernandez) vinnyogása, ami nekem már kicsit sok volt, ráadásul kissé fejfájdító.

De ami tényleg pozitívum, az a tempó, ami gyors, pörgős, és üresjárat nem sok van benne. Látunk a filmben zombiként mozgó szörnyeket (ők lennének a boszik?), amik azért ütősek voltak, láttuk a főboszi szörnyet, egy kb. 2,5-3 méteres mutáns gnómot, aki csak akkor öl meg, ha a szemébe nézel (milyen már ez?).

Állj a sarokba, kivétel, ha nincsen sarok! Ugye? Hol a ház, amibe elvitték anno a gyerekeket? Az most sem lett meg. Egyáltalán létezik? Mondjuk az igazán kemény rész, mikor az alagútban másznak, na az tényleg egy igazi és kőkemény slasherre hajazó jelenetsor. Ez oké, de végtére is mi a filmnek a lényegi mondanivalója? Szerintem, ha szemtelen akarnék lenni, akkor valami olyasmi, ha meg akarsz halni, de úgy, hogy közben az adrenalin szinted az egekben van, vár a Black Hills.

Nem egy veretes szereplőgárda, de ide tényleg nem is kell. Tudjanak futni, sikítani és ijedt arcokat vágni, és a f*ck szót percenként többször is elismételni. Ha ez megy, vár az Ideglelés.

Nem volt rossz film, bár semmi extra, semmi emlékezetes. A témát jómagam szeretem, de a megvalósítás erős közepes. Három csillag a filmnek és a készítőknek, egy a szép és egyben félelmetes helyszínnek. Ennél korrektebben nem tudom megfogalmazni. Ja, és egy jó tanács. Ha lehet, oda ne szervezzetek sátras kirándulást!

horror | misztikus | thriller

Egy csapat egyetemista kempingezni indul az erdőbe, azonban csakhamar kénytelen rádöbbenni, hogy a fák közül a testet öltött iszonyat leselkedik rájuk. több»

1