2020.10.16 13:19 Kóborló Olvasottság: 269x
8

Minden idők egyik legfélelmetesebb lénye

Alien. A mai napig a filmtörténelem egyik legkomolyabb és legfélelmetesebb sci-fi horrorját tisztelhetjük az 1979-ben bemutatott, Ridley Scott rendezésében készült filmben. Ezt a kijelentés talán kezdésre kissé túlzónak is mondhatnánk, de ha megvizsgáljuk az Aliennek a műfajra gyakorolt hatását és azt az örökséget, ami a megjelenése után még 40 év távlatából is tetten érhető, talán már annyira nem is hangzik túlzónak a fentebb olvasható kijelentés a filmről. Ismét egy igazi horrorklasszikussal van dolgunk.

Nem emlékszem, pontosan mikor találkoztam először ezzel a filmmel, de legalább 25 évvel ezelőtt lehetett, és akkor sem ezzel, hanem az 1986-os, A bolygó neve: Halál címen ismertté vált folytatásával. Mondanom sem kell, hogy azonnal rabul ejtett a film, még úgy is, hogy akkor még fogalmam sem volt arról, hogy elődje, A nyolcadik utas: a Halál legalább annyira jó és emlékezetes lesz majd számomra.

Minden idők egyik legfélelmetesebb lénye

Ha meghallom Ridley Scott nevét, nekem mindig az Alien-filmek ugranak be róla, úgy is, hogy az eddigi hatból csupán hármat készített ő (az 1979-es Alient, a 2012-es Prometheust és a 2017-es Alien: Covenantot). Tudom, hogy ez erős kijelentés, hisz elképesztő filmeket köszönhetünk még neki (Szárnyas fejvadász, Gladiátor, A sólyom végveszélyben, és még bőven lehetne sorolni), bár ez nem volt mindig így. 1979-ben még abszolút a karrierje elején járt, és tulajdonképpen csak azért kaphatta meg az Alient, mert Hollywood legtöbb rendezője visszautasította a lehetőséget. Scott még csak egy nagyjátékfilmmel a háta mögött (1977-es Párbajhősök) próbálta meggyőzni a forgalmazó stúdiót arról, hogy biztos kezek közé kerül az Alien produkció.

Megkapta a lehetőséget a fiatal rendező, talán azért is, mert két korábbi horrorfilm inspirálta a rendezését, az egyik az 1975-ös A cápa, a másik az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlás. Persze nem úszta meg, hogy a stúdió egy rakásnyi producert ne irányítson hozzá, és még a forgatókönyvírók is besegítettek a film megszületésébe. Abból a szempontból is érdemes megemlíteni Scott nevét, hogy a legtöbb színészt ő választotta ki, vagy győzte meg őket arról, hogy vállalják el az adott karaktereket a filmből; mind a karakterek, mind pedig a színjátszás terén is kiváló film született.

Ha csak egyet akarnék kiemelni az összes közül, az Ripley karaktere lenne, hisz talán ő volt az első női főhős, aki egy sci-fiben meggyőzhette a nézőket arról, hogy egy női karakter kezében is lehet annyira jó a tipikus főhős szerepe, mint egy férfiéban (mára meg már úgy emlékszünk Ripley-re mint a filmvilág egyik legismertebb karakterére). Tulajdonképpen ki lehetne emelni szinte mindenkit, aki a filmen dolgozott, hisz mindenki kimagasló munkájával juttatták el az Aleint oda, ahol akkor és most is találhatjuk. Minden idők egyik, ha nem a legjobb sci-fi horrorjai közé. Számomra is hatalmas kedvenc ez a film, amin egyszerűen nem fog az idő.

horror | sci-fi

Az éppen hazatérő Nostromo űrhajó legénysége egy váratlan küldetést kap: ki kell vizsgálniuk egy ismeretlen eredetű vészjelzést. Eljutnak egy lakatlan bolygóra, ahol egy... több»

8