2024.01.22 19:24 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

5/10, a szereplők okán és a Branagh iránti tiszteletből

Engem ez a film lehangolt. Kenneth Branagh óriási szolgálatot tett a filmkultúrának a Shakespeare-feldolgozásaival, de ezt a hetedik éve tartó Agatha Christie ciklusát nem értem. Legutóbb a Szeánsz Velencében című filmjét láttam, tök feleslegesen. Abból kiindulva ezt óvatosan kikerültem volna, ha a megérzéseimre hallgatok, és nem másokra.

De mondta valaki – akinek filmügyekben nem fogok adni a szavára a jövőben –, hogy ez a film így jó meg úgy jó, ezért hát adtam neki esélyt. Magamra kellett volna hallgatnom, nem nyerte el a tetszésemet. Mondom, mi volt a gondom. A Shakespeare-filmek esetében sikerült az egykori drámaíró nyakatekert óangolságából egy olyan keretbe átemelni a drámákat, hogy a szélesebb közönség számára is követhetővé és élvezhetővé váljanak.

5/10, a szereplők okán és a Branagh iránti tiszteletből

Agatha Christie mai szemmel már elég avíttas és modoros, 2017-ben adott lett volna a lehetőség, hogy Branagh lehámozza ezeket a csirízeket a történetekről, és modernizálva tálalja újra. De ő inkább úgy döntött, hogy újrateremti az írónő világát, annak mai szemmel nézve minden rendkívül kellemetlen barokkos csicsájával és ántivilágos patinájával együtt. Nyilván lesz, akinek ettől tetszik, csak ebben nincs filmkészítői hozzáadott érték. És az se segít, hogy nagyjából mindenki IS játszik a filmben. Csak úgy hemzsegnek az A kategóriás színészek. Naná, hiszen ezzel a filmmel vágott bele Branagh az új korszakába, nyilván azért vállalta annyi esőosztályú színész a szereplést, mert a Shakespeare ügyi teljesítménye okán élvezte a bizalmukat. De mára ezt a modoros rendezést megismerte a színész szakma is, a velencés epizódban nem is játszott már senki, csak az ötvenárnyalatos Dornan meg a nem különösebben jelentős Kelly Reilly. Szemmel láthatóan a színész szakma beárazta ezt a rendezői életszakaszt, mégpedig alacsony árfolyamon.

dráma | krimi | misztikus

Az Európát átszelő vonatút rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, s mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja,... több»

0