2017.11.09 18:10 MMcFly2015 Olvasottság: <100x
1

Poirot új ruhában – ismerős történet, vegyes hatás

Már a film promóciós kampánya idején éreztem, hogy ez az alkotás valamilyen szinten fölösleges – hiszen ez nem az a történet, amin érdemben lehet vagy kell változtatni. Aki ismeri a sztorit, annak nehéz újat mutatni. Én ugyan spoilermentesen ültem be a moziba, mivel 10-15 éve láttam a '74-es változatot, de csupán a sztori váza maradt meg bennem, a végkifejlet teljesen kikopott az emlékezetemből.

Őszintén örültem, hogy 2017-ben még lehet krimit látni a moziban, aminek nem a látvány a fő motorja, hanem a párbeszédek és az aprólékosan felépített nyomozás. Mai, pörgős világunkban ez talán sokaknak unalmasnak tűnhet, tehát ne dőljünk be a lendületes előzetesnek. Ez egy lassabb ritmusú krimi, ahol a megoldás – és az igazi fordulat – csak másfél óra után kezd kibontakozni.

Poirot új ruhában – ismerős történet, vegyes hatás

A rendező, Kenneth Branagh próbálta kicsit modernizálni a látványt: érdekes kameramozgásokkal, CGI-háttérrel és minimális akcióval próbálta feldobni a sztorit – meg persze egy emlékezetes bajusszal is. Az effektes tájak néhol viszont túlságosan giccsesek lettek, engem például inkább a Polár expressz világára emlékeztettek, semmint egy klasszikus detektívtörténetre. Ezek a jelenetek csak pár percet tesznek ki, de mégis zavarják a hangulatot.

A szereplőgárda impozáns, szinte mindenki nagy név – de a legtöbben nem tudnak igazán maradandót nyújtani. Van ugyan néhány jó pillanatuk, mégsem jut idő arra, hogy a néző igazán azonosuljon velük. Mire elérünk a végkifejlethez, a legtöbb karakter sorsa már-már érdektelenné válik.

Annak, aki még soha nem találkozott a történettel – sem könyvben, sem filmen –, remek bevezető lehet Agatha Christie egyik legnépszerűbb regényébe. Azonban a többség valószínűleg már ismeri a cselekményt, így ez a változat nem sok újat kínál. Egy újabb remake, aminek a létjogosultsága leginkább csak marketing szempontból érthető.

A film végén finom utalást kapunk a Halál a Níluson felé, valószínűleg egy Poirot-sorozat elindítása volt a cél. Hogy ez mennyire jó ötlet, azt majd a nézőszámok és a folytatások minősége eldöntik.

dráma | krimi | misztikus

Az Európát átszelő vonatút rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, s mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja,... több»

1