2019.02.16 12:27 Filmdoki Olvasottság: 926x
1

Alacsonyan szálló angyalka

Ha James Cameron a nevét adja valamihez, arra azért érdemes odafigyelni. A fickó rendkívüli módon ért ahhoz, hogy hogyan kell látványos mozikat letenni az asztalra úgy, hogy közben némi mondanivalóval is bírjanak. És persze a kiváló női karakterek listáját is szépen gyarapította. Még a 2000-es évek elején vásárolta meg az Alita című manga jogait, melybe egyszerűen beleszeretett. Mintegy 20 évvel később a film elkészült, ámbár a rendezői stafétát Cameron átadta Robert Rodriguez-nek, aki szintén jó néhány kultfilmet letett az asztalra. A kérdés csak az, hogy valóban akkora durranás lett az Alita?

Számomra nem. Mikor felkerültek az első képek, akkor kíváncsian vártam a filmet, azonban a moziban látott előzetes egyszerűen nem győzött meg. Egy látványos, de üres filmet sejtetett, ami nem feltétlen illeszkedik Cameron örökségéhez. Gyanúm beigazolódott. Az Alita a maga bő 120 percével engem már-már untatott. Az Üveghez hasonló fapofával néztem végig az egészet, ugyanis a mozi egyáltalán nem volt képes bevonni érzelmileg ebbe, a grandiózusnak szánt kalandba. Pedig Alita egy tündéri karakter, akit nem nehéz megkedvelni.

Alacsonyan szálló angyalka

A film viszont nem több egy mezei young adult mozinál, így a történet mélysége, a karakterek motivációi és kidolgozottsága, valamint a szerelmi szál is ezen a szinten mozognak. A szereplők egymás után durrogtatják a hatásosnak szánt dialógusokat, azonban egynéhány inkább arcpirító volt.

Látvány terén el kell ismernem a WETA munkáját, a gond csak az, hogy az ilyen szintű CGI orgiák engem egyszerűen nem tudnak már hanyatt vágni. Szépnek szép, de látom hogy az egész mű, emiatt sokszor lelketlennek hat az egész. Az akciókra sem lehet egyébként panasz. A koreográfiák bravúrosak, szépen megkomponáltak és követhetőek.

Ha Alita első szárnyalását kihagytam volna se történt volna semmi. A sztori szépen elhintette a folytatást. Lehet majd erre építeni természetesen, csak jó lett volna, ha ez a film önmagában is képes egy nagyszabású élményt nyújtani. A mellettem ülő tizenéves srácoknak mondjuk tetszett, szóval lehet csak annyi a probléma, hogy nem én voltam a célközönség.

akció | kaland | sci-fi | thriller

A távoli jövőben Ido, az orvos Iron City roncstelepén egy különleges kiborgra bukkan. Alitának semmilyen emléke sincs a múltjáról, minden új számára ebben a világban. Ido... több»

1