2019.01.17 23:22 Berto49 Olvasottság: 394x
0

Cornishi rejtőzködő

Sokáig Updike mellett Salinger volt a kedvenc amerikai íróm, minden magyarra lefordított írását olvastam. Updike meg is maradt kedvencnek, de miután elolvastam Joyce Maynard „Otthon a világban” című könyvét mélységesen csalódtam benne, mint emberben. A látott életrajzi filmben ábrázolt súlyos traumák visszamenőleges érthetővé tették Salinger bizonyos dolgait. Az eltitkolt vallási és faji hovatartozás, amire csak 13 éves korában, a bar-micvó alkalmával derült fény, a nagy szerelem, Oona hűtlensége (nem akarok ítélkezni, de több mint furcsa volt ez a házasság!

Állítólag az „ártatlanság” képviselőjét már Orson Welles is sikeresen megkörnyékezte) talán ebből adódott Jerry odaadó érdeklődése az évtizedekkel fiatalabb lányok iránt. Folytatva a sort a szörnyű háborús emlékeivel, a dachaui haláltábor kitörölhetetlen látványával, ezek az élmények mind-mind befolyásolták és a köznapi ember mértékéhez képest nehezen érthetővé tették a viselkedését. Ettől függetlenül az írásait, élen a „Rozsban a fogó”-t („lánykori” nevén: „Zabhegyező” – ítéljenek el, de nekem mindkét fordítás tetszett) és a Glass család töredékes történetét is beleértve továbbra is nagyon kedvelem.

Cornishi rejtőzködő

Hatása pedig - nemcsak az amerikai írókra – szinte példa nélküli. Ennek az életrajzi filmnek rengeteget ártott Kevin Spacey (pedig milyen jól játszotta el Whit Burnett alakját! Ő ugyanolyan éles szemű szerkesztő volt, mint Max Perkins, akit a „Genius” című filmből ismerhettünk meg) kipattant – mélységesen elítélhető – botránya, nálunk nem is forgalmazták, de szerencsére a Neten található egy tökéletes magyar feliratozású változata. A felirat készítője még azt is megtette, hogy a filmben előforduló irodalmi részletek magyar fordításait is kikereste és beillesztette. Ezúton is hálás köszönetem érte. Nicholas Hoult tökéletes választás volt Salinger alakjának megformálására, még kissé fizikailag is hasonlított a Time magazin 1961-es címlapján hozott arcképére. Értékelésem nagyon erős ingadozás után négy csillag, de gondolkoztam az ötödiken is.

73 Salinger  (2017)

dráma | életrajzi | háborús | romantikus

A film J.D. Salinger életét dolgozza fel, aki hírnevét a Zabhegyező című regényének köszönheti. több»

0