2020.02.09 02:03 superzero Olvasottság: 475x
0

Akár még jó film is lehetett volna…

De nem lett az. Kezdjük az elején! Adva van egy borzalmas terrortámadás, amit Indiában követett el egy állig felfegyverzett, külföldről telefonon irányított iszlám csoport. Mára ez az esemény része a 21. század sötét történelmének, melynek minden részletét ismerhetjük, kivéve az értelmi szerzők és irányítók személyét, mivel őket a mai napig nem sikerült elkapni, sőt még a személyük kiléte is ismeretlen.

Ez a terrorcsoport kegyetlen támadást hajtott végre India egyik impozáns szállodája ellen, sőt összehangolt támadást hajtott végre egy vasútállomás , egy étterem és egy zsidók lakta épület ellen is. Az indiai rendőrség nem tudott úrrá lenni a helyzeten, a képzetlen és elavult fegyverekkel rendelkező rendőrség tehetetlenül állt a terrortámadás előtt. Több mint tíz órának kellett eltelnie ahhoz, hogy India elitalakulata végre hatékonyan reagáljon a támadásra, és felszámolja a terroristákat.

Akár még jó film is lehetett volna…

A film drámaian mutatja be ezt a közel tíz órás poklot ami a fegyveresek rendelkezésére állt, és minimálisra csökkentette a túlélés esélyét a szállodában ragadtak számára. Szemtanúi lehetünk a kíméletlenül, hidegvérrel elkövetett gyilkosságoknak, és végig izgulhatunk az ártatlanok megmeneküléséért is. De sajnos azt kell mondjam, hogy bármennyire is hitelesen mutatja be a terroristákat a film, a közönnyel, hidegvérrel végrehajtott vérengzést, a rendező félmunkát végzett.

A film legnagyobb hibája a szűklátókörűség. Az eseményeket csak két szemszögből mutatja be, a terroristákéból és az áldozatokéból. Semmit nem tudunk meg a késlekedés valódi okáról. Nem látunk bele a felállított operatív csoport munkájába, akikhez befutnak az információk, és döntenek a kommandósok bevetéséről. Nem látunk bele a kommandósok irányítóinak a munkájába. Az állami gépezetbe, a bevetésre került elit alakulat életébe. Talán azért, mert a több órás késlekedés emberek tucatjainak életébe került, és felmerül az állami tisztségviselők felelőssége is. Vagyis jobb nem firtatni, miért volt a több órás késlekedés, mert még kiderülne a kormánytagok büntetőjogi felelőssége is…(???)

Csak összehasonlításként pillantsunk rá a közelmúltban hatalmas sikert aratott, Csernobil című minisorozatra! Ez a film pontosan attól lett nagyszerű, hogy a történéseket a lehető legtöbb szemszögből mutatja be; a Hotel Mumbaiból pont ez a komplexitás hiányzik. Pedig nagyon izgalmas lett volna látni azokat, akik még idejében tehettek volna valamit, és mégsem tették. De miért nem? Erre a legfontosabb kérdésre nem kapunk választ a filmből, helyette kapunk vérengzést, gyilkolást és töménytelen halált.

A felületes néző persze rögtön azt hiszi, hogy valami jó filmet lát, hiszen a nézése közben izzad a tenyere, markolássza a szék karfáját, végig feszült figyelemmel követi a filmvásznon zajló eseményeket. Ha ennyi elég egy jó filmhez, akkor lehet ujjongni, hogy az év filmjéhez van szerencsénk. De ha nem csupán felületes nézők vagyunk, hanem szerettük volna, ha a film kibontja az igazság minden szirmát, akkor a végén hatalmas hiányérzettel állunk fel a székünkből izzadó tenyérrel és tövig lerágott körmökkel …

dráma | thriller | történelmi

India legnépesebb városa ellen terrortámadások sorozata készül, az elkövetők már elérték a kikötőt. Utolsó állomásként a Taj Hotelt is sikerül elfoglalniuk.... több»

0