2020.10.12 22:21 Hámori Balázs Olvasottság: 505x
1

Totális háború - A gyerekszobáért folyt csata

Csak a trailerben látottak alapján ültem be erre a filmre (újfent a Mafab jóvoltából, amit ezúton is köszönök!). Egy vicces 90 perce számítottam, ami félig-meddig be is jött, és csak azért félig-meddig, mert a legjobb poénok jó részét ellőtték előre a trailerben, mert sajnos nincs benne annyi poén, mint amennyit elbírt volna a film, sőt kellett volna, így sajnos gyakran jön egy törés, amikor „lelkizni kezdenek”, és ez megszakítja a poénokon való röhögést, és kicsit ilyen kötelező szaga van a dolognak, mint a Family Guy-ban (ami azért jóval betegebb). Nem maradhat el a tanulság, ami egyébként nem rossz de, bőven elég lett volna, ha ez csak és kizárólag a film végén jön korábbi utalások nélkül. Ez nekem annyira nem tetszett a filmben, de nem ez volt az egyetlen gondom.

Robert De Niro és meglepő módon (a személyes tapasztalatom az, hogy a gyerekszínészekkel csak a gond szokott lenni) Oakes Fegley is jó volt, méghozzá nagyon (De Niro volt a másik ok egyébként, ami a megnézés mellett szólt, révén nagy kedvencem). Uma Thurman viszont nem tudom, minek kellett, mert eléggé sz@r volt (bocs a kifejezésért, de nem tudom jobban leírni). Most vagy az van egyébként, hogy egyszerűen nem megy neki az anyaszerep, vagy jobban tenné, ha végleg eltűnne a filmiparból. Egy névtelen valakivel ezerszer jobban járt volna a film. Egyszerűen nem tudta elhitetni velem hogy ő egy anya, aki őszintén aggódik az apjáért. Néha olyan volt, mint akinek ez tényleg csak egy kötelező munka lenne beleéléssel, amit azért nehezményezek, mert neki azért van múltja (bár én sose voltam a rajongója, és most is csak engem igazolt). A többi színész igazából statisztált a két főszereplő mellett, de nem is kellett nagyon más, mivel a lényeg a papa-unoka közti háború. Gyanítom, hogy Christopher Walken is csak húzó névnek kellett, nem volt rossz, de ha nincs benne a filmben, se veszített volna sokat az egész.

Totális háború - A gyerekszobáért folyt csata

A történet egyébként nem rossz. Már alapjaiban nézve. Ahogy a trailerekben is látni lehetett, a nagypapa beköltözik a családjához, de mivel nincs extra szoba vagy vendégház, unokáját, Petert száműzik a padlásra, és Peter szobája innentől a nagypapáé, ami a kirobbantója lesz a háborúnak kettejük között. Peter kezdetben békésen igyekszik visszaszerezni a szobáját, célozgatással próbál üzenni a nagypapának, hogy vissza akarja kapni, de a papa nem veszi a lapot, a hadüzenetre is csak valami csínyként tekint, mondván, hogy az új helyzet miatt van kiakadva, amit még szoknia kell (az egész családnak is), és ezt se veszi komolyan.

Közben látjuk Petert a suliban, amikor a sameszaival vitatja meg az új helyzetet, és megoldást keres/ajánlanak neki (ezektől kiégett az agyam, később visszatérek rá). Végeredményben a haveroktól kapja meg a végső lökést (később is), kirobban a háború: nagypapa vs. unoka. Az elején a papa nem veszi komolyan, még mindig egyszerű csínytevésnek minősíti az egészet, de később belemegy a játékba, és megegyeznek a háború feltételeiről. Innentől indul be az adok-kapok kis megszakításokkal (lelkifröccs, iskolai idegesítő jelenetek). A háború közben szép lassan elmélyül kettejük kapcsolata, ami majd a végén a happy endingben lesz teljes, de előtte azért elszabadul a pokol (szülinapi zsúron, de szó szerint), majd ez vezet a béküléshez is.

De térjünk vissza a korábban említett iskolai jelenetekre! Ez minek kellet? De most komolyan. Tipikus sztereotip sablonos baromság az egész. Igazi gyökér karakterek: a felsős srác, aki cseszteti Petert, a barátai, akik közt van tipikus egysejtű, akit a nővére csesztet és aláz meg folyamatosan, a kicsit köpcös haver, aki a háborúra biztatta Petert, és nem is áll le vele, és a stréber csaj, aki az ellentéte a köpcösnek. Ez akkora kliséhalmaz, hogy az erre épülő poének abszolút nem viccesek, sőt kapásból fárasztók lesznek. Ezekből a jelenetekből kellett volna kevesebb, és ezeknek a helyét jó poénokkal feltölteni, és máris jobb lenne a film. Valami maradandó lehetett volna, amire szívesen emlékszem vissza, de így… Egyszerűen nem volt elég vicces ahhoz, hogy joggal nevezhesse magát vígjátéknak.

Ez egy egyszer megnézhetős film, a kisebbeknek többször el lehet adni majd, mivel őket könnyen lekötheti az egyszerűsége, és ők talán könnyebben is tudnak azonosulni majd. Az biztos, hogy moziban nem éri meg megnézni, mert ahhoz egyszerűen nem elég jó, ráértek megvárni, míg felkerül a netre, aztán online vagy letöltve bepótolni. Azt pedig szeretném úja megköszönni, hogy a Mafabtól kapott jeggyel tudtam beülni rá, ezer hála érte.

családi | dráma | vígjáték

Bár Ed nem rajong az ötletért, végül mégis belemegy, hogy beköltözzön lánya otthonába, az érkezésével azonban kitúrja a szobájából fiúunokáját, Petert. A srác azonban... több»

1