![]()
Az egyik legjobb film, amit valaha láttam, Roman Polanski és Adrien Brody 2002-es holokauszt-drámája, A zongorista, mely Wladyslaw Szpilman lengyel zongoraművész második világháborús varsói túléléséről szól. Az alkotás összesen 3 Oscart nyert 2003-ban (legjobb rendezés, legjobb férfi alakítás, legjobb forgatókönyv) tökéletesen megérdemelten, bár azt nem értem, hogy a legjobb film kategóriát miért nem kapta meg (helyette a Chicagónak ítélték).
A teljes mértékben valós alapokon nyugvó történethez a tényeket maga Szpilman szolgáltatta, aki megírta memoárjait, és bár a film forgatása előtt 2 évvel sajnos meghalt (2000-ben), visszaemlékezései garanciát nyújtanak a valósághűségre. A zongorista hónapról hónapra haladva mutatja be a varsói rádióban zongoraműveket bemutató Szpilman sorsát, a németek varsói bevonulásától egészen a lengyel főváros 1945 januári felszabadításáig. Ez azt jelenti, hogy a néző 5 és fél év történéseit láthatja. Ezen időszak alatt Szpilman szinte végig nélkülözött és bujkált, néha falak mögé rejtett kamrákban, néha elhagyott lakásokban, néha pedig szétbombázott romok között. Volt, amikor keresztény lengyelek segítették, és a legvégén egyszer egy német tiszt mentette meg az életét. Wilm Hosenfeld német százados éppen abban a házban rendezte be egysége főhadiszállását, ahol Szpilman bujkált. A százados fel is fedezte a férfit, de nem adta át az SS-nek, hanem napokig segítette az épület padlásán való bujkálásában, és még élelmet is hozott neki. Sajnos a harcok végén az emberséges német tisztet elhurcolták és megölték a szovjetek, Szpilmannak nem sikerült megmentenie.
![]()
Adrien Brody alakítása az egyik legjobb, amit én valaha filmen láttam, szinte végig benne él a karakterben. A film pozitívumai közé tartozik Brody alakítása mellett a háború alatti Varsó megmutatása a korhű épületekkel és a híres varsói gettóval. Az itteni lázadást csak érinti a film, de utána a szétlőtt varsói gettóban húzza meg magát Szpilman, így láthatjuk a városrészt, mégpedig megdöbbentő képsorokban, ahogyan a nácik elpusztították az 1943-as gettólázadás után. Ezt a filmet elsősorban azoknak ajánlom, akik emberközeli, átélhető képsorokban szeretnék látni az emberiség legborzalmasabb fejezetét, a nácik pusztítását Lengyelországban, és azoknak is, akik a filmtörténelem egyik legjobb alakítására kíváncsiak.
91 A zongorista (2002)
dráma | életrajzi | háborús | zenés
1939-ben Varsóban Wladyslaw Szpilmanra, a zongoraművészre lesújt a háború. Mikor bombázni kezdik a várost, a lemezstúdió felfüggeszti a működését, ő pedig hazamegy. Otthon... több»
Szereplők: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Emilia Fox, Ed Stoppard