Játssz egy PlayStation-ért ·  Fórum Login  
90
Filmadatlap
 
28
Szereplők
73
Vélemények
55
Képek
2
Videók
A zongorista
 
drg0602   2020. 02. 12.

legújabb vélemény

Tökéletes...

Roman Polanski legjobb, legérdekesebb alkotása. Szuper , nagyon jó színészi alakításokkal, nem tudom lehet e ennél jobb filmet készíteni, tökéletes!

 
Recensens   2018. 09. 14.

a nap véleménye

Alighanem valaha készített legjobb film A zongorista

Roman Polanski 2002 -es háborús holokauszt-drámája az egyik legjobb valaha készített film. A történet központi alakja Wladyslaw Szpilman, valóban létező személy volt az 1930-as évek Lengyelországban és a háború alatt (magas kort megélve, hisz csak 2000 -ben hunyt el, 89 évesen). Híres és sikeres zongoristaként élt az 1930 -as éves Varsójában, mígnem 1939-ben a német hadsereg bevonult a városba. Innentől kezdték el a nácik üldözni és gettóba zárni a zsidó származású lakosokat. Szpilman családjával együtt szintén a kijelölt városrészbe vonult, ám a Treblinkai haláltáborba szállítást már megúszta. Bujkálása és csodával határos megmenekülése a film központi témája. Szpilman alakítója Adrien Bro... több»


 
Deku   2017. 07. 10.

Engem eléggé megérintett a témája a filmnek. A színészek mind kiválóan teljesítettek. Nagyon szép történet. Ezt a filmet bárkinek tudom ajánlani aki rajongója az életrajzi filmeknek. Biztosan sokak kedvence lehet. Nekem nagyon bejött legalábbis.

 
HercegPeter   2019. 07. 14.

A film legnagyobb erőssége a drámaisága. Nem a párbeszédek, nem a képek, csak a hangulata. Rengeteg alkotás szól erről az időszakról és ezek közül is sok a zsidók sorsáról. A varsói történtekről nem olyan régen láttam a Menedék című filmet Jessica Chastain-nel. Mind a kettő más irányból mutatja be a történteket. Az egyik oldalról a zsidók, a másikról az őket segítő átlagemberek történetét ismerhetjük meg. Őszintén szólva én egy picit csalódott vagyok, nem tudom miért. Talán a magas értékelések miatt, de én egy olyan filmet vártam, amitől letargiába esek, vagy legalább elgondolkodok. Sajnos ezt nem kaptam meg. Ettől persze ez még egy jó film és jó történet, de nekem valami hiányzott.

 
Berto49   2018. 05. 02.

Kilenc év elmúltával újra megnéztem ezt a remekművet. Még jobban tetszett, mint az első alkalommal. A témával kapcsolatban sok film született, de ez kimagaslik közülük. Az elkészítéshez kellett a rendező személyes érintettsége is, mert a szenvedést csak olyan ember tudja érzékeltetni, aki saját maga is megjárta a poklokat. Polanski ilyen ember, elég, ha a édesanyja koncentrációs táborban történt halálára, saját maga krakkói gettóból való szökésére, vagy a gyermekét váró Sharon Tate brutális meggyilkolására gondolunk. Hasonlóan a film Szpilmanjához, ő is művész, aki a legkilátástalanabb helyzetből is megtalálta az életben maradás egyetlen esélyét. A holokauszt az emberiség legnagyobb szégyenei közé tartozik, az elkövetett gyalázatra az időben egyre távolabb kerülő történések dacára is mindig emlékeztetni kell! Ebben az értelemben is örök érvényű alkotás ez a film, aktualitását soha sem veszíti el. A művészi hatáshoz nagyon erős mértékben hozzájárult Adrien Brody tökéletes szerepjátszása. Tévedek, ez nem szerep volt, hanem tökéletes átélés. A film utolsó felirataiban közölt egyik információ megrendített: a német tiszt, aki megmentette Wladek életét egy szovjet munkatáborban halt meg 1952-ben.

Adrien Brody
Adrien Brody
Adrien Brody
Adrien Brody
Adrien Brody
Thomas Kretschmann
Adrien Brody
Adrien Brody

A film összbevétele 120 072 577 dollár volt (imdb.com).

 

A film 3 Oscar-díjat nyert; Adrien Brody, legjobb férfi főszereplő, Roman Polanski, legjobb rendező, Ronald Harwood, legjobb adaptált forgatókönyv.

(Berto49)
 

A forgatókönyv alapjául szolgáló írás először csonkítva 1945-ben, „Śmierć Miasta” ("A város halála") címmel jelent meg. Űj, teljes kiadására csak 1998-ban került sor, „A zongorista” címen. Magyarul 2002-ben jelentette meg az Európa Kiadó.

(Berto49)
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 War Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Háborús film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.