Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
90
Filmadatlap
 
28
Szereplők
73
Vélemények
55
Képek
2
Videók
A zongorista
 
drg0602   2020. 02. 12.

legújabb vélemény

Tökéletes...

Roman Polanski legjobb, legérdekesebb alkotása. Szuper , nagyon jó színészi alakításokkal, nem tudom lehet e ennél jobb filmet készíteni, tökéletes!

 
Recensens   2018. 09. 14.

a nap véleménye

Alighanem valaha készített legjobb film A zongorista

Roman Polanski 2002 -es háborús holokauszt-drámája az egyik legjobb valaha készített film. A történet központi alakja Wladyslaw Szpilman, valóban létező személy volt az 1930-as évek Lengyelországban és a háború alatt (magas kort megélve, hisz csak 2000 -ben hunyt el, 89 évesen). Híres és sikeres zongoristaként élt az 1930 -as éves Varsójában, mígnem 1939-ben a német hadsereg bevonult a városba. Innentől kezdték el a nácik üldözni és gettóba zárni a zsidó származású lakosokat. Szpilman családjával együtt szintén a kijelölt városrészbe vonult, ám a Treblinkai haláltáborba szállítást már megúszta. Bujkálása és csodával határos megmenekülése a film központi témája. Szpilman alakítója Adrien Brody óriásit nyújt, hiszen játéka egyszerre hiteles és megrázó. Szinte tökéletes a rendezés is: Polanski nem túlozza el az események dramatizálását, mégis szinte sokkoló az, ahogyan elénk tárja az eseményeket. A tempó gyors, a történet sehol nem fullad unalomba, a scipt mindvégig jól felépített. A látványvilág autentikus, a varsói gettó megjelenítése kikezdhetetlen. Stimmelnek az utcák, egyenruhák, még a statiszták is (akikről nem tudni, hogy Polanski hogyan választotta ki őket, hisz mindannyian soványak, kiéhezettnek tűnőek ráadásul szemita vonásaik vannak. Döbbenetes a realizmus és a valósághűség). A Zongorista című film hiteles betekintést ad a második világháború szörnyűségeibe, miközben m... több»


 
Deku   2017. 07. 10.

Engem eléggé megérintett a témája a filmnek. A színészek mind kiválóan teljesítettek. Nagyon szép történet. Ezt a filmet bárkinek tudom ajánlani aki rajongója az életrajzi filmeknek. Biztosan sokak kedvence lehet. Nekem nagyon bejött legalábbis.

 
HercegPeter   2019. 07. 14.

A film legnagyobb erőssége a drámaisága. Nem a párbeszédek, nem a képek, csak a hangulata. Rengeteg alkotás szól erről az időszakról és ezek közül is sok a zsidók sorsáról. A varsói történtekről nem olyan régen láttam a Menedék című filmet Jessica Chastain-nel. Mind a kettő más irányból mutatja be a történteket. Az egyik oldalról a zsidók, a másikról az őket segítő átlagemberek történetét ismerhetjük meg. Őszintén szólva én egy picit csalódott vagyok, nem tudom miért. Talán a magas értékelések miatt, de én egy olyan filmet vártam, amitől letargiába esek, vagy legalább elgondolkodok. Sajnos ezt nem kaptam meg. Ettől persze ez még egy jó film és jó történet, de nekem valami hiányzott.

 
dailyfilmsan   2018. 01. 18.

Annyi holokauszt témájú film van már, hogy meg sem lehet különböztetni őket. Sorstalanság, Saul fia, Az élet szép, A csíkos pizsamás fiú a könyvtolvaj és még sokan mások. A zongorista is egy tipikus holokauszt film. hullanak a zsidók és csak elborzadunk hogy ezt hogyan tehették meg az emberekkel. A film nem rossz félreértés ne essék, nagyon is érdekfeszítő csak egysíkú kapunk egy túlélőt aki végigszenvedi a második világháborút. Egy képessége van hogy tud zongorázni.

 
Berto49   2018. 05. 02.

Kilenc év elmúltával újra megnéztem ezt a remekművet. Még jobban tetszett, mint az első alkalommal. A témával kapcsolatban sok film született, de ez kimagaslik közülük. Az elkészítéshez kellett a rendező személyes érintettsége is, mert a szenvedést csak olyan ember tudja érzékeltetni, aki saját maga is megjárta a poklokat. Polanski ilyen ember, elég, ha a édesanyja koncentrációs táborban történt halálára, saját maga krakkói gettóból való szökésére, vagy a gyermekét váró Sharon Tate brutális meggyilkolására gondolunk. Hasonlóan a film Szpilmanjához, ő is művész, aki a legkilátástalanabb helyzetből is megtalálta az életben maradás egyetlen esélyét. A holokauszt az emberiség legnagyobb szégyenei közé tartozik, az elkövetett gyalázatra az időben egyre távolabb kerülő történések dacára is mindig emlékeztetni kell! Ebben az értelemben is örök érvényű alkotás ez a film, aktualitását soha sem veszíti el. A művészi hatáshoz nagyon erős mértékben hozzájárult Adrien Brody tökéletes szerepjátszása. Tévedek, ez nem szerep volt, hanem tökéletes átélés. A film utolsó felirataiban közölt egyik információ megrendített: a német tiszt, aki megmentette Wladek életét egy szovjet munkatáborban halt meg 1952-ben.

 
MP170506   2018. 12. 10.

Kiváló film. Nem igazán lehet mit írni erre a filmre, mert ez egy megindító, drámai alkotás. Nem tudom úgy meg nézni, hogy ne érzékenyüljek el rajta. Persze rengeteg hasonló témájú film született már, de valamiért ez a nagy kedvencem.

Adrien Brody
Adrien Brody
Adrien Brody
Adrien Brody
Adrien Brody
Thomas Kretschmann
Adrien Brody
Adrien Brody

A film összbevétele 120 072 577 dollár volt (imdb.com).

 

A film 3 Oscar-díjat nyert; Adrien Brody, legjobb férfi főszereplő, Roman Polanski, legjobb rendező, Ronald Harwood, legjobb adaptált forgatókönyv.

(Berto49)
 

A forgatókönyv alapjául szolgáló írás először csonkítva 1945-ben, „Śmierć Miasta” ("A város halála") címmel jelent meg. Űj, teljes kiadására csak 1998-ban került sor, „A zongorista” címen. Magyarul 2002-ben jelentette meg az Európa Kiadó.

(Berto49)
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 War Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Háborús film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
 

Adrien Brody még barátnőjével is szakított, hogy minél jobban átérezhesse milyen az ha valaki mindent elveszít.

(mamiéstöti2)
 

Roman Polanski azt nyilatkozta, hogy A zongorista a valah készült legszemélyesebb filmje.

(Bogi87)
 

A jegypénztàrak adatai szerint több mint 120 millió dollàros bevételt generàlt a film.

(Bogi87)
 

A fim vilàgpremierje az 55. Cannes-i Fesztiválon volt 2002-ben.

(Bogi87)
 

A film szerepel Steven Jay àltal szerkesztett, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika gyűjteményben.

(Bogi87)
 

A zongorista c. film Władysław Szpilman àltal írt önéletrajzi regényen alapszik.

(Bogi87)
 

A film 35 millió USD költségvetésből jött létre.

(Bogi87)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.