2018.09.14 21:46 Filmworlds blog Olvasottság: 1314x
2

Alighanem valaha készített legjobb film A zongorista

Roman Polanski 2002 -es háborús holokauszt-drámája az egyik legjobb valaha készített film. A történet központi alakja Wladyslaw Szpilman, valóban létező személy volt az 1930-as évek Lengyelországban és a háború alatt (magas kort megélve, hisz csak 2000 -ben hunyt el, 89 évesen). Híres és sikeres zongoristaként élt az 1930 -as éves Varsójában, mígnem 1939-ben a német hadsereg bevonult a városba. Innentől kezdték el a nácik üldözni és gettóba zárni a zsidó származású lakosokat.

Szpilman családjával együtt szintén a kijelölt városrészbe vonult, ám a Treblinkai haláltáborba szállítást már megúszta. Bujkálása és csodával határos megmenekülése a film központi témája. Szpilman alakítója Adrien Brody óriásit nyújt, hiszen játéka egyszerre hiteles és megrázó. Szinte tökéletes a rendezés is: Polanski nem túlozza el az események dramatizálását, mégis szinte sokkoló az, ahogyan elénk tárja az eseményeket.

Alighanem valaha készített legjobb film A zongorista

A tempó gyors, a történet sehol nem fullad unalomba, a scipt mindvégig jól felépített. A látványvilág autentikus, a varsói gettó megjelenítése kikezdhetetlen. Stimmelnek az utcák, egyenruhák, még a statiszták is (akikről nem tudni, hogy Polanski hogyan választotta ki őket, hisz mindannyian soványak, kiéhezettnek tűnőek ráadásul szemita vonásaik vannak. Döbbenetes a realizmus és a valósághűség). A zongorista című film hiteles betekintést ad a második világháború szörnyűségeibe, miközben megmutatja azt is, hogy elszánt élni akarással, soha fel nem adással és mély bizakodással szinte mindent túl lehet élni. Kevés olyan film van, mely tényleg 100% -os, de A zongorista tényleg ilyen. Mindenkinek ajánlom. Zseniális munka.

dráma | életrajzi | háborús | zenés

1939-ben Varsóban Wladyslaw Szpilmanra, a zongoraművészre lesújt a háború. Mikor bombázni kezdik a várost, a lemezstúdió felfüggeszti a működését, ő pedig hazamegy. Otthon... több»

2