2020.03.28 13:07 Shelby07 Olvasottság: 786x
2

Az igaz szeretet ereje

CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT!

A Lélegzetvétel – angol címén Breathe – egy romantikus történetnek indult dráma, amely ismételten egy komoly betegség útján próbálja belopni magát a nézők szívébe. Nehezen tudtam eldönteni, hogy tetszett-e a film, vagy pedig utáltam. Nem is olyan könnyű egy olyan történetet rossznak mondani, ami a valóságban is megtörtént, és a készítő csak megfilmesítette azt. Viszont a valós történet ismerete nélkül joggal lehetünk kritikusak a filmmel kapcsolatban, tekintve, hogy nem magában a történetben esett csorba, hanem inkább annak megfilmesítési technikájában. De nézzük is, mi a háttértörténet!

Az igaz szeretet ereje

A rendező Andy Serkis, akit a valóság ihletett meg. A sors szerencsétlensége, vagy talán szerencséje (mindenki döntse el maga), hogy nem kellett messzire mennie egy szívszorító történet miatt. Hogy miért? A főszerepben Robin Cavendish és Diana Blacker Cavendish állt, akik együtt küzdöttek meg az élet adta nehézséggel. Igen, ők ketten a film producerének, a rendező barátjának, Jonathan Cavendish-nek az édesanyja és édesapja. Döbbenet.

Jonathan nemcsak elkészítette a szülei történetét, de még testközelből meg is élte azt, hiszen az édesapja, akit a filmben Andrew Garfield alakított, 1958-ban fertőződött meg a Polio nevezetű betegséggel. Jonathan pedig 1959-ben született meg, ahogy azt maga a film is bemutatja. Hát innen az ihlet. Emiatt pedig joggal gondolhatjuk, hogy teljesen hiteles a film története, mert saját élményeit és szülei szemszögét is ismerte.

Hogy mi is ez a Polio betegség? A polio a poliomyelitis rövidítése, amely ötven évvel ezelőtt még egy nagyon komoly betegség volt. Nem mintha ma nem lenne az, de ma már elég jól tudunk ellene védekezni, hála a modern egészségügynek. Azért fontos ismerni ezt a betegséget a film miatt, mert bár elmondják, hogy mi ez, de nem ad annyi információt, hogy az ember teljesen átérezhesse és megértse a megbetegedés súlyát. Azt hiszem, ha azt mondom, hogy vastüdő, mindenki tudja, mire gondolok. Ez az a betegség, ami miatt a gyerekek, felnőttek vastüdőben élték az életüket, és a ma napig vannak, akik még ilyenben élnek. A betegség izomgyengeséget és a használhatatlan izmok miatt azok sorvadását okozza, az ember az egyszerű Lélegzetvételre sem képes egyedül. Szörnyűséges.

Most, hogy ismerjük a háttér-információkat, rá is térnék a lényegre. A történet egy teljesen átlagos párral indul. Szerelembe esnek, és máris belecsöppenünk egy romantikus történet közepébe. Ám nem sokáig élvezhetjük ezt a meghitt, romantikus élményt, hiszen szinte azonnal, a film csaknem elején a főszereplőnk, a producer édesapja meg is betegszik. Kicsit gyors a tempó, de valójában nem a romantika a lényege, hanem a betegséggel való megküzdés. Szépen kibontakozik, hogy a főszereplőnk meghal légzéstámogatás nélkül, és már itt is van a bonyodalom. Igen, nem a romantika a lényeg, de annyira gyors léptekkel rohan a film, hogy szinte az ember észhez sem tér, és máris a bonyodalomnál tartunk. Emiatt a film élménye egy kissé elveszett.

Ezután, hogy már tudjuk, mi történt és mi lesz a film lényege, az események belassulnak. Kissé unalmasabbá válik az egész, vontatottá, ami éles váltás a kezdeti rohanással szemben. A csaknem kétórás film aránytalan. Míg az elején visz a történet, az ember a képernyőhöz szegezi tekintetét, és kapkodja a fejét az eseményektől, egyszer csak megállunk és stagnál a történet. A végére ugyan megmutatkozik, hogy mi is a lassulás lényege, de a nézőnek ezt átélni unalmas lehet.

De hogy mi is a lényeg? A szeretet. És éppen ezért is döntöttem végül úgy, hogy nem utálom a filmet, és ezért jár a négy csillag. Mert akármilyen is a történet megvalósítása, akárki is csinálta, a lényeg nem változik. Ezért is ajánlom megnézésre, hogy adjon mindenki egy esélyt a filmnek. Abban a nehéz helyzetben, amelybe a pár került, a feleség feltétlen odaadása nem változik, mi több, megerősödik. Amikor a férje nem tudja többé megérinteni, nem tudja magához ölelni, csak fekszik a teljes kiszolgáltatottságával, a feleség akkor sem adja fel, és akkor is küzd a szerelméért. Gyermeket nevelnek, és továbbra is a férje mellett marad, aki végül a kitartásával megalkot egy olyan széket, amellyel kiléphet az ágy fogságából, és végre világot láthat. Ezzel nemcsak új lehetőségek nyílnak meg előtte, de sok más, hozzá hasonló ember életét tette jobbá. Ezért olyan nagyszerű ez a film, mert bemutatja az igaz szeretet erejét, és bizonyítja, hogy nincs lehetetlen.

dráma | életrajzi | romantikus

Egy igaz történet alapján: a fiatal Robin, aki nem csupán intelligens, hanem jóképű is, két kanállal habzsolja az életet, amit csupán kalandként fog fel. Ám az élet hirtelen... több»

2