2019.01.12 20:02 Filmdoki Olvasottság: <100x
0

Mire nem jó egy adag karton...

Általános meglátás, hogy az álomgyár egyre kevésbé tud új ötletekkel előállni. Emiatt érdemes néha a kisebb költségvetésű, független filmek között bogarászni. Itt-ott érezhetően kiforratlanok, ellenben sokszor látszik az alkotói gárda elszántsága, mely a filmeknek is ad egyfajta pluszt.

A Dave és a labirintus is egy ilyen kis költségvetésű mozi, melynek alaptörténete igen egyszerű: Adott Dave, az alkotói válságban szenvedő művész, aki egyik nap gondol egyet és kartondobozokból épít egy labirintust a nappali közepén. Igen ám, de az alkotás olyannyira jól sikerül, hogy Dave-nek sikerül eltévednie benne, így barátnőjének és néhány barátjának kell útnak indulnia, hogy megmentsék a fickót a kívül kicsi, de belül óriási épületkonstrukcióból.

Mire nem jó egy adag karton...

Leszögezenedő, hogy ennél a filmnél nem szabad a részleteken gondolkodni, mert az sokat ront az élményen. Itt rengeteg dolgot pusztán el kell fogadnunk. Például, hogy a szereplők hirtelen kartonfigurákká válnak, a halottakból papírfecnik repülnek ki, és mivel labirintusról van szó, muszáj megjelennie egy minotaurusznak is. Ha ezeken túlteszi magát a néző, akkor viszont egy rendkívül kreatív filmet fog látni. Ez pedig nem semmi teljesítmény, tekintetbe véve, hogy pusztán kartonnal dolgoztak a készítők. Mégis, a látvány egyszerűen frenetikus, és a sok barna ellenére is rendkívül színesnek mondható.

A pazar díszletekhez társul az elképesztő hangulat. A humor remekül keveredik a horrorral, így egy kellően groteszk élményben lesz részünk. Már maga az alaphelyzet is az, de ott vannak még a halálnemek, a megbabonázó női nemiszerv vagy épp a "High five" jelenet. Az azért megjegyzendő, hogy a humor néhol debil, erre pedig vevőnek kell lenni.

Kényesebb pontját képezik a filmnek a karakterek. Az alkotói válságban szenvedő Dave, akinek végre sikerül valami nagyot alkotni, nem valami érdekes egyén. A csapat többi tagja is kissé papírmasé figura - kackac -, ámbár a dokumentumfilmet forgató gárdán én jókat kacagtam. Ennek ellenére mégis picit nehéz izgulni a szereplőkért, hiszen nem lehet azonosulni senkivel sem. Nem mellesleg hiába kellően kreatív a film, a cselekmény az utolsó harmadára érezhetően elfárad. Szerencsére az alkotók azonban nem nyújtották el a játékidőt.

A Dave és a labirintus ennek ellenére egy nagyon jópofa másfél órás kikapcsolódás. Kreatív, beteges és egy kis szájbarágós mondanivalóval is bír.

fantasy | horror | kaland | vígjáték

Dave egy nem túl sikeres művész, edigg legalábbis még nem sikerült semmi jelentőset alkotnia. Ez miatt egy kissé frusztrált is, így hát úgy dönt, hogy épít egy erődöt a... több»

0