2026.07.29 22:42 Truthful Olvasottság: <100x
0

Túlszárnyalja az 1973-as változatot is (90%)

Henri Charriére történetét először még egyetemi éveim alatt olvastam nagyon-nagyon régen. A Pillangó azonnal az egyik kedvenc könyvem lett és utána persze azonnal a filmet is látni akartam. Az 1973-as eredeti filmben Steve McQueen alakítja a főhőst Dustin Hoffman pedig Degát a jóbarátot. A valóságban Pillangót ártatlanul ítéltek életfogytiglanra 1931-ben.

Nevét a mellkasára tetovált motívum miatt kapta (mely egy Pillangót ábrázol). Charriére-t tehát 1931-ben elítélték, majd Dél-Amerikába szállították sok más rabbal együtt, a franciák ottani gyarmatára. Ám Pillangó 14 év után sikeresen szökött meg. Sok-sok évvel azt követően, hogy a regényt elolvastam és az első filmfeldolgozást láttam, megjelent a 2017-es változat is.

Túlszárnyalja az 1973-as változatot is (90%)

Természetesen arra is kíváncsi lettem főleg mert az egyik kedven színészem kapta a főszerepet: Charlie Hunnam. A rendező ezúttal: Michael Noer. A helyzet az, hogy az új film még jobban is tetszett mint az 1973-as eredeti. Ennek oka a pörgősebb, lendületesebb és akciódúsabb kivitelezés illetve tempó és persze az, hogy Charlie Hunnam valahogy hitelesebb Pillangó szerintem mint Steve McQueen. (Bár meg kell jegyezzem: az új változat több elemében is eltér a regénytől: kimarad például a leprások szigete és az indián kaland is jelentősen rövidebb, holott a valóságban hosszú hónapokat élt köztük.) Viszont nagyon tetszett, hogy a 2017-es Pillangó cselekménye sokkal korábbról indul: kb onnan, hogy főhősünk Párizsben éldegél szerelmével (Eve Hewson) és alvilági ügyekkel foglalkozik. Mindez az 1920-as évek végén. Ám egy nap csőbe húzzák és a rendőrség elkapja koholt vádakkal. Az életfogytiglani ítélet 1931 októberében születik meg és Pillangót már viszik is (más rabok százaival együtt) a rettegett Guyanai fegyenctelepre. Itt több télakot (szökést) is megkísérel mire az Ördög-szigetre szállítják. Közben kétszer is megjárja az úgynevezett csend-börtönt, ahol a rabok 90 százaléka megőrül. Végül sikeres lesz szökése és Pillangó végre megszabadul. A valóságban Henry Charriére Venezuelában (Caracasban) telepedett le és 1968-ben megírta életrajzi művét, mely 1969-ben jelent meg Franciaországban rögtön óriási sikert aratva. Pillangó még megélte a film forgatását is, bár közben 1973 július 29-én 66 esztendősen elhunyt torokrákban. A 2017-es Pillangó különleges film remek alakításokkal: Hunnam mellett Dega szerepében Rami Malek is óriási. Értékelésem természetesen öt csillag.

76 Pillangó  (2017)

dráma | életrajzi | kaland | krimi | misztikus | thriller

Henri Charriere ártatlanul ül gyilkosságért egy szigorúan őrzött börtönszigeten. Hogy megszökhessen, barátságot köt egy másik elítélttel, a csalás és hamisítás miatt... több»

0