2021.10.08 15:19 Képkockák Olvasottság: 225x
1

Felemás vélemény - Ted Bundy

A hazánkban talán kevésbé ismert Ted Bundy életét és hátterét ismerhetjük meg abból az időszakból, mikor még egyetemi diákként több lányt elrabolt és megölt. A film sajnos a nyomozás részleteire nem tér ki, sokkal inkább egy ember-, média- és tárgyalóterem-központú történetet láthatunk.

Ennek az egyik előnye, hogy kívülállóként láthatjuk, hogy mi történik Teddel, azonban helyenként adalék információkat várna az ember, mivel Zac Efron csupán néhány arckifejezéssel nehezen írhat le ennyi mindent. Ez pedig a nagy hátránya ennek a megközelítésnek, Tednek nem látjuk azt az oldalát, ami miatt elfogadnánk, hogy ő ténylegesen a gyilkos, egészen a film utolsó pillanatáig csak apró utalások vannak, és ez még mind fogható arra, hogy a szemlélet az volt, ahogyan mások látták őt… Ebben az esetben viszont sokkal drámaibb kellett volna legyen helyenként az elmesélés.

Felemás vélemény - Ted Bundy

A film megtekintése után arra gondoltam, hogy milyen sok mindenre nem tért ki a film, és megannyi kérdés merült fel bennem, hiszen Ted Bundy hazánkban egy kevésbé ismert sorozatgyilkos, így bőven volt minek utánajárni. Szerencsémre ráakadtam a Ted Bundy-szalagok dokusorozatra, amely mintegy 100 órányi beszélgetést dolgoz fel.

Először is fontos megjegyezni, hogy ekkoriban a már Mindhunterből is ismert felvételek még gyerekcipőben jártak, nem volt még meg a metódus, amit lehetett volna követni. Továbbá érdemes figyelembe venni azt is, hogy az USA-ban a sorozatgyilkosok szinte celebként, sztárként szerepelnek a médiában, többek között ez is az egyik oka az elnökök ellen elkövetett merényleteknek vagy merényletkísérleteknek.

A film után a dokusorozat megannyi kérdést megválaszol, és nemcsak a média szerepét tisztázza, hanem azt is, hogy a nyomozások hogyan zajlottak, és hogyan volt lehetősége Bundynak elszökni az igazságszolgáltatás elől. Bár egy sorozatgyilkosról beszélünk, úgy gondolom, hogy sok érdekes dolog elhangzik a sorozat alatt, ami a Mindhunter vonalat tudja képviselni.

Nem is szaporítom tovább a szót, mindenképp ajánlom először a filmet, majd a dokusorozatot megnézni, így mindkettő nagyon érdekes és élvezetes lesz.

dráma | életrajzi | krimi | thriller

Liz odavan a szemrevaló, már-már ideális férfinak tűnő Tedért. Közös életük tökéletesen alakul egész addig, míg Tedet emberölés vádjával le nem csukják. A bizonyítékok... több»

1