2022.02.03 16:06 Artúr Olvasottság: 419x
4

Váratlanul gyengécske utópiafilm

Nem az az élmény volt, hogy nyertem a lottón, inkább hogy: "hm, egész jó volt ez a wiener schnitzel, elfért volna még egy kis sajt a tetején."  Nagyon látványos, nagyon erős kerete volt a történetnek, ugyanakkor nagyot akart fogni, jobban mondva az alapötlettel belehajszolta magát egy nagyívű cselekményláncolatba, amelyet utána nem bírt el. Ettől nekem hiányérzetem támadt, és ez okozhatta, hogy a karakterek motivációját tekintve felületes volt, éppen csak annyira kidolgozottak, hogy meg lehessen érteni a fő aspektust.

Az érzelmi és techcsavarok benne meglepőek, szintén elmondható, hogy nem ágyaztak meg nekik. Sajnos voltak kellemetlen dialógusok, amelyeket - láthatóan - maguk a színészek sem hittek el. Ha nem olyan nevek szerepelnek a filmben, mint Donald SutherlandPatrick WilsonHalle BerryMichael PeñaJohn Bradley, akkor simán lehetett volna "Zs kategóriás" gagyi mozi. Az ismerős karakterek kicsit tompítottak a szöveges borzalmakon, de azért az arcunkba üvöltötte a mozivászon,  hogy ezek a srácok csak a temérdek pénzért vállalták. Pontosabban remélem, hogy így van, máskülönben nem értem, hogy miért mondtak igent erre a szövegkönyvre.

Váratlanul gyengécske utópiafilm

Mindent összevetve az összeesküvés-elméletek kedvelőinek ajánlom, a látvány miatt érdemes lehet moziban meglesni annak is, aki szeretne elütni pár órát. 

[INNENTŐL SPOILER] Számomra a filmet megmentette, és így kifejezetten jó érzéssel távoztam a következő miatt: a mesterséges intelligencia vs emberi faj gondolatmenet nagyon megvitt. Ez egy olyan téma, ami a film egyéb értékeihez képest full csavart generált. Az amúgy is nagyra fújt konteó így még ugrott pár ezer évet, viszont itt jól állt neki. Érdekes volna elmélázni azon, hogy mennyire veszélyes az MI. Attól veszélyes-e, hogy nem annyira fejlett, mint amilyennek a filmben ábrázolják, vagy attól, amivé válhat? A filmben az úgynevezett erős mesterséges intelligenciáról kapunk egy érdekes képet - bár motivációt megint nem kapunk mellé. Így persze a Mátrix alapkoncepciója átültetésre kerül, de sokkal-sokkal kevesebb, sivárabb. Ez a film akkor lett volna jó számomra, ha ott kezdődik, ahol vége lett.  

50 Moonfall  (2022)

akció | fantasy | kaland | katasztrófafilm | sci-fi

Egy titokzatos erő mozdítja ki a Holdat pályájáról, amely végzetes következménnyel járhat az emberi civilizációra nézne. Csupán hetek maradtak hátra, hogy a Föld és a Hold... több»

4