2025.09.21 20:45 kabel Olvasottság: <100x
1

Baszk ördögűzés

Az Errementari egy hangulatos gyerekmese. Nincs fröcsögő vércsap, túlságosan erőszakos jelenet és felnőttes hozzáállás. A sztorinak vannak ijesztőbb részei, és kicsit bizonytalan vagyok, pontosan kinek szól, mert nagyobbaknak kicsit túl egyszerűnek hathat. Amit rendesen eltaláltak, az a látványvilág és a mindenféle kosztümök. A legjobb karakter például egy bénácska ördög volt, aki minden jelenetében káromolja a körülötte lévőket, mégis vicces maradt, és egész rokonszenvessé válik ügyetlensége.

A történet eleje kicsit zavaros, mintha többfelé indulna el a cselekmény, de a lényeg egy ördöggel lepaktáló kovács és egy faluból kitagadott kislány kapcsolata körül forog. Mint mondtam, ez egy mese, úgyhogy a karakterek kicsit túltolt figurák, nem annyira valós szereplők, inkább archetípusok, akik teljesen kiszámítható módon reagálnak dolgokra. Ezzel párhuzamosan a dialógus sem acélos, mindenki azonnal kimondja, amit gondol, semmit sem hagy a képzeletünkre a forgatókönyv. Standard gyerekeket célzó elbeszélés. Azt a hibát ne kövessétek el, hogy angol szinkronnal nézitek, az eredeti nyelv fantasztikus, és nagyon illik ebbe a világba, mert annyira erős és érces minden mondat, mintha valami gonosz mostohatestvére lenne a spanyolnak.

Baszk ördögűzés

A cselekmény kevés helyszínen játszódik, nagyrészt a kislányt követjük, és ez igazából rendben is van, az ő szemszögéből látva a kovács tényleg amolyan misztikus szereplőnek tűnik, aki tényleg a két világ között áll. A film záró része amúgy elvisz izgalmasabb helyszínekre, amit nem fogok elspoilerezni, inkább a cselekmény első fele lassabb és céltalanabb. A második felében jelenik meg az ördög, ami minden jelenetben remekel, és én simán elnéznék még pár sztorit vele, annyira szórakoztató volt.

Végső soron ez egy gyerekmese marad, és nagy mélysége sincs, így ajánlani csak egy lazulósabb estére tudom, amikor nem akarsz nagyon gondolkozni a látottakon, de megnéznél valami nem hollywoodi selejtet. Baszk filmet úgysem lát minden nap az ember.

80 Errementari  (2017)

fantasy | horror

Egy csendes falucska napjai kaotikussá válnak, amikor a falu lakói megzavarnak egy elvonult kovácsot, akiről az hírlik, hogy alkut kötött az ördöggel. több»

1