2019.05.03 16:29 Mozéria Olvasottság: 213x
0

The Front Runner

A politikai drámákat kedvelők számára kötelező darab, műfajában az egyik legjobb, amit valaha láttam. Pedig alapból nagy elvárásokkal ültem le a rendező korábbi filmjei és a szereplőgárda miatt is, de egyáltalán nem csalódtam, sőt. Nehéz róla spoiler nélkül bármit is írni, de három dolog különösen tetszett.

Az első, hogy nincsenek előre leosztott jók és rosszak, sem az emberek között, akikről szól, de politikai, ideológiai vagy filozófiai szemszögből nézve sem; zéró propaganda. A fehér hollónál is ritkább a pártatlan, hiteles mesélő, pedig nézőként nincs annál jobb, mint amikor nem próbálnak meg valami ideológiát a szánkba rágni, vagy egyoldalú következtetéseket levonni helyettünk.

The Front Runner

A második részben kapcsolódik az elsőhöz, de érdemes külön megemlíteni, mégpedig, hogy több kérdés tömkelegét veti fel az emberben. No nem úgy, mint egy lyukakkal teli sci-fi, aminél az ember csak vakargatja a fejét a logikátlanságokból fakadó kérdőjelek kapcsán, hanem talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy érdeklődést vált ki az emberben, gondolatmeneteket indít el. Egy – a témában rendkívül jártas – kedves barátommal bő három órás telefonbeszélgetést folytattunk a filmről, ami számomra mindig nagyon pozitív élmény, viszonylag kevés film képes ilyen utórezgéseket kiváltani.

A harmadik pedig az, hogy a meglehetősen – nem csak az eseményeket tekintve, hanem a következményekre nézve is – szerteágazó, összetett cselekmény briliáns fegyelmezettséggel (ezáltal rendkívül érthetően) tárul elénk. Tény, hogy nem árt tisztában lenni legalább néhány alapvető ismerettel a 80-as évek végi világpolitikai helyzetről, vagy, hogy hol tartott az Egyesült Államok a 8 évnyi Reagan elnökség vége felé, de ezek nélkül is érthető, élvezhető a film. Mégpedig azért, mert nem egy egydimenziós alkotás, és semmiképpen sem korlátozódnak a feldolgozott témák a politikára, sokrétűbb annál.

Kár, hogy ilyenből nincs több, és bár azért tudom élvezni a Vice-hoz hasonló alkotásokat is, ez a film köröket ver rájuk minden szempontból.

dráma | életrajzi | történelmi

Ronald Reagen elnöki mandátuma hamarosan lejár, Amerika elnökválasztásra készül. A fiatalabb korosztály körében közkedvelt Gary Hart jó eséllyel indul a megmérettetésen a... több»

0