2018.12.10 10:59 Milanman Olvasottság: 107x
0

Csuklyások: Spike Lee újabb mesterműve

Spike Lee zseniális, elvitathatatlanul egyedi hangú rendező. Ezt eddig is tudtuk róla, a Csuklyások pedig erősíti ezt a róla kialakult képet. Rendezői erényeinek egyik legfontosabb eleme, hogy Lee elképesztő érzékkel képes megtalálni filmjeiben a különböző hozzávalók arányát. Jelen filmjének a története alapvetően rendkívül fajsúlyos, mélyen drámai. Sokat megtudhatunk az amerikai feketék elnyomásának tényleges és kultúrtörténetéről egyaránt. Amikor ezt az oldalát mutatja, rendkívül és okkal dühös film.

Azonban Leenek sikerül ezt a komor történetet bombasztikus (fekete) humorba csomagolni, mert tudja, hogy tragikussága mellett a legfőbb vonulata az egész abszurditása. Így válnak hősei és antihősei egyfajta karikatúrává. Tudjuk, sejtjük, hogy így, vagy nagyon hasonlóan történhettek meg a film alapjául szolgáló események, de érezzük bennük a rendező helyenként burleszkbe csúszó csavarjait. Nem lesz így érvágósan depresszív a filmidő, de mégis mindvégig érezzük, hogy itt azért nagyon is súlyos történelmi eseményekről van szó.

Csuklyások: Spike Lee újabb mesterműve

Mindenképpen meg kell emlékezni a film zárásául szolgáló, valós, 2017-es eseményeket feldolgozó képkockákról, melyek a film történelmi aspektusát behelyezik a jelenbe. Könnyen le lehetne írni, hogy hatásvadászat, de én azt gondolom, hogy ennek a történetnek szüksége volt erre is. Nem azért, mert nélküle nem lehetne érteni az áthallásokat, hanem elsősorban azért, hogy megalapozza a néző film utáni érzéseinek hangulatát. Ráerősít a döbbenetre, a szomorúságra, segít magunkba és a minket körülvevő világba nézéshez, mert a téma alapvetően ezt érdemli.

dráma | életrajzi | krimi

A mindig energikus és eredeti rendező, Spike Lee megtörtént eseményeken alapuló új filmje Ron Stallworth történetét tárja elénk. Ez a Colorado Springs-i rendőr volt az első... több»

0