2018.10.19 15:50 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 258x
3

Feszültségteremtésből jeles

Szinte minden kritika, amit olvastam azzal kezdi, hogy a Keresés nem találta fel a spanyolviaszt azzal, hogy különböző online felületeken keresztül mesél el egy történetet, mert már volt ez a film, meg az a film, és ez meg az azért sokkal jobb, mert…Engem nem túlzottan érdekel, hogy volt már előzménye ennek a megoldásnak, hiába kutakodok a filmes élményeim között nekem a Keresés volt az első film, amely egy az egyben ezzel a képi megoldással operál (persze olyan műveket, amelyekben a chatelős jelenetek kulcsszerepet kapnak, már korábban is láthattunk, legutóbb éppen a Remélem legközelebb sikerül meghalnod kapcsán).

De visszatérve a Keresésre: kezdjük rögtön a legelső jelenetsorral, ami egy család mindennapjait mutatja be az elektromos kütyüiken keresztül, s aztán az édesanya betegségét, majd elvesztését. Azt kell mondanom: zseniális felvezetés.

Feszültségteremtésből jeles

Aztán kapunk egy kissé felszínes képet arról, hogyan tud működni egy csonkacsalád, a magára maradt apa és a tinédzser lánya hogyan boldogulnak a hétköznapokban, s hogyan szidja le (persze Facebookon, na meg persze Facetime-on, ami jelenleg az amcsik mániája) az apa a lányt azért, mert már megint nem vitte le a szemetet…persze akkor még nem tudja, hogy nemsokára kisebb gondja is nagyobb lesz ennél. A lány ugyanis egy nap felszívódik. Innen kezd izgalmasabbá válni a történet, láthatjuk, ahogy az apa az „online lábnyomokon” keresztül kezdi el felkutatni az eltűnt gyerekét. S szépen lassan gyűlnek a kis puzzle darabok, David pedig rádöbben, egyáltalán nem ismeri a lányát, akit egy a barátai körében népszerű, zongoraművész karrierről álmodó tinédzsernek hitt. Csak arra nem gondol, hogy egy lányt milyen mértékben képes megváltoztatni, ha elveszíti szeretett édesanyját, ráadásul éppen abban a szuperszenzitív időszakban, amikor minden anyai tanács elengedhetetlen, s hiába van egy gondoskodó édesapja, ezt az űrt nehéz betölteni. Fordulatokban nincs hiány, s közben az egésznek nagyon feszült a hangulata (lásd például: megemlékezős, templomi jelenet). Sajnos épp a legnagyobb fordulat az, amire idejekorán rá lehet jönni, ettől függetlenül nem válik unalmassá.

Feszültségteremtésben egy nagyon jó filmet kaptunk a Keresés képében, amely képes rámutatni az online jelenlét előnyeire és hátrányaira egyaránt. A különböző technikai eszközökön (hol laptopképernyő, hol telefonkijelző, hol egy rejtett kamera) kibontakozó történet alapból egy feszült érzést ad a néző számára (hiszen akárcsak a főszereplő, ő is csak fokozatosan képes begyűjteni az infókat). Az egyetlen apró hibáját leszámítva azt mondhatjuk, hogy egy igazi meglepetésfilm az idei mozis felhozatalból.

82 Keresés  (2018)

dráma | misztikus | thriller

Egy 16 éves lány eltűnik. A rendőrség nyomoz, az apa türelmetlen, az ügy nem halad. A lány apja úgy dönt, hogy maga is kezébe veszi a kutatást, és bemerészkedik arra a... több»

3