2025.06.09 01:16 Piczil Zsolt Olvasottság: <100x
1

Sznobokról enyhén sznob felütésű keverékfilm

Kedves kolléga tökéletesen felvázolta a helyzetet, nem is tudok olyan sok mindent hozzátenni. Talán csak azt, hogy szerintem is kicsit bizonytalanná teszi a filmet a kettős rendszere (horror-szatíra).

John Malkovich karaktere még inkább gyengíti a film alapzatát, mert jellemzően ő egy olyan szereplő, aki nem lendíti előre a történéseket, és nincs is jelentősebb kapcsolatban velük. Akkor meg minek tér ki rá a film? Sem a szatíra, sem a horror részben nem veszi ki a részét, még csak mellékszereplőként sem.

Sznobokról enyhén sznob felütésű keverékfilm

Viszont Jake Gyllenhaal egymagában annyira zseniális, hogy bőven leköti a figyelmemet, akármit csinál a képernyőn. Ez a színész fantasztikusan tehetséges, nem mindig magát játssza, abszolút jól formál egészen különböző attitűdű figurákat.

Andy Warholra vette a figurát, és pont ezért szembetűnő (másik filmben), Bill Hader milyen jól alakítja az ugyanilyen alakot (MIB 3). Itt látszik az, mennyivel többet ki lehetett volna hozni ebből a témából.

Zawe Ashton érdekes még, ő egy kellemes meglepetés, hiába bukott a Marvelek filmje, én nem tartom egyik filmben sem rossznak a játékát. Valahogy mindig olyan kellemes kisugárzása van, pedig itt is, az elején együttérzést kiváltó karaktere egyre ellenszenvesebbé vált a történetben.

Maga a film nem kiemelkedő szatíra (kevés az inger), és csak kellemesen csordogáló horror (nem elborzasztó), tehát pont nem működik, amit a rendező kitalált. Mégis ez egy öt pontos film nálam, mert a gyártóra nézve (Netflix) ennél sokkal kommerszebb, laposabb produkciókat kapunk. Ha az Éjjeli féreghez hasonlítanám, akkor én is csak három pontot adnék.

horror | misztikus | szatíra | thriller

Sztárművészek és dörzsölt műgyűjtők csapnak össze, amikor a művészet a műkincskereskedelemmel találkozik. több»

1