2023.06.30 21:04 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Nekem bejött

Pete Wallington gyönyörű képeivel megspékelve sokkal több, jobb az egész.

A szigetországban valahogy minden más.

Nekem bejött

Alighanem a zsáneren belül is nagyon vegyes a brit horrorok megítélése. Rendszerint ezek a darabok jóval lassabbak, kicsit művészibbek, kicsit didaktikusabb, mint tengerentúli társaik, ráadásul a nyelvezetük mindig ad egy furcsa pluszt. Nekem speciel Danny Boyle a kedvenc rendezőim közé tartozik, de nagyon szerettem az Eden Lake-et, rajongtam az Apostle-ért, és csipázom a The Examet is. Így a legkevésbé sem zavart, hogy a The Isle révén már 2019 elején kaptunk egy igazi 19. századi hangulattal megáldott kísértethistóriát a ködös Albionból.

Lássuk csak a sztorit.

A 19. század közepén járunk, és Skócia partjaitól nem messze hajótörést szenved egy kereskedő hajó.

A legénység töredéke, csupán három fő, Douglas (Conleth Hill), Oliver (Alex Hassell) és Cailean (Fisayo Akinade) ér partot egy térképen rajta nem lévő, első ránézésre lakatlannak tűnő szigeten.

A szárazföld azonban korántsem elhagyatott, néhány igencsak furcsa őslakos lakja azt, hőseink pedig kezdik érezni, hogy sokkal jobb, ha minél hamarabb megtaláljuk a kiutat és eltűnnek a szigetről.

Aki látta a 2018-as év egyik legjobb horrorjának megválasztott Apostle című kiváló darabot, nagyjából sejti, hogy milyen egy sokkal lassabb tempójú, de kétségtelenül hangulatos brit film.

A The Isle talán kevésbé komor és jóval kevésbé misztikus, vagy netán horrorisztikus, de semmivel sem nevezhető rosszabbnak társánál.

A gyönyörű vágóképek és a skót muzsika, amit Tom Kane nyújt tálcán elénk, együtt teremtik meg azt az atmoszférát, amely odatapaszt minket a képernyők elé.

Néha már az ember kicsit sokallja is a két cselekmény közötti néhány másodperces természetfilm-darabokat, de ha egyszer ilyen gyönyörű helyen forgattak, azt ki is kellett használni, hiszen nem diminuálja a film kvintesszenciáját, lényegét.

A film persze egy pillanatig sem árul hatalmas zsákbamacskát.

A kedvcsináló idézet az elején majdnem leránt minden leplet megoldásról, így nem feltétlenül a misztikumában van a film ereje – így kiemelten tudom javasolni szemünk gyors becsukását a sorok megjelenésénél.

A karakterek viszont szerethetőek, és ha nem is minden áll össze koherens és logikus egésszé a végére, azért negatívumokat így sem tudnék túl sokat felsorolni, a film nézése után.

Lanthe (Tori Butler-Hart) és Korrigan (Alix Wilton Regan) karakterei is nagyon sokat tettek hozzá a színvonalhoz.

Nem innovatív, nem didaktikus, egyszerűen csak nem rossz.

Nálam 77%, és négy csillag.

A többi pedig nem érdekel.

51 The Isle  (2018)

fantasy | misztikus | thriller

Egy hajó hatalmas viharba keveredik egy skót partok melletti aprócska szigetnél, és a három túlélő egy olyan barátságtalan helyre keveredik, ahol sokkal több a kérdés és a... több»

1