2020.06.22 18:13 Artemisia Olvasottság: 735x
7

Az örökség tovább él

"Az egész egy levéllel kezdődött". Ki gondolta volna, hogy a karácsonyi ünnepléshez kötődő egyik legrégebbi és legszebb hagyomány mindössze levelekkel kezdődött.

Jesper egy többgenerációs postahálózat-tulajdonos dinasztia örököse. De a család örökségéhez méltatlan módon viselkedik, ezért apja egy, a sarkkör közelében fekvő, elzárt északi szigetre, Smeerensburgba száműzi, hogy a zord és kíméletlen helyen postahivatalt alapítson, és 6000 levelet kezeljen 1 év leforgása alatt. Jasper azonban azzal szembesül a szigetre érve, hogy gyakorlatilag lehetetlen feladatra vállalkozott, ugyanis Smeerensburg lakosságát ősi hagyományokban gyökerező, törzsi alapú viszály szakítja két részre.

Az örökség tovább él

A Krumok és az Elingboe-k évszázadok óta ellenségeskednek egymással, és ez kitölti minden idejüket. Nincs kultúrájuk, a gyerekeik nem járnak iskolába, és soha nem küldenek egymásnak leveleket. Jasper utolsó lehetőségként meglátogatja az erdő mélyén megbújó, elszigetelt ház magányos lakóját, Klaust, a fafaragó mestert. Egy véletlennek köszönhetően Klaus és Jasper együtt titokban megajándékoznak egy szomorú kisgyermeket, amit ő egy kedves levéllel hálál meg. Inenntől pedig egy szívemelengető történet bontakozik ki, ugyanis a levelek még több ajándékot eredményeznek.

Amellett, hogy a rajzfilm egy gyönyörű eredettörténet a Mikulás legendájának megszületéséről, ugyanilyen gyönyörű mondanivalóval rendelkezik a szeretet és a kedvesség mindent elsöprő erejéről. "Egy önzetlen jótett újabb jótetteket szül" – mondogatja a bölcs és melegszívű Klaus. És ez nemcsak az ő, hanem az egész film jelmondata is lehetne. Hiszen a jóságos játékkészítő önzetlen ajándékai nemcsak egyszerűen örömet visznek a gyermekek életébe, hanem hatalmas társadalomformáló szerepük is. A smeerensburgi gyerekek ugyanis jó gyerekek akarnak lenni, hogy kiérdemeljék Klaus apó ajándékait. Ezért segítenek egymásnak és a felnőtteknek, és egy jótékony versengési láz kezdődik.

A másik nagyon szép cselekményszál a megkeseredett Alva története, aki tanárnőként érkezett a szigetre, de diákok hiányában halárulásból próbálja összegyűjteni a pénzt arra, hogy elhagyhassa Smeerensburgot. Azonban az ő életében is változás áll be, mikor az írástudatlan gyerekek tanulni akarnak tőle, hogy levelet írhassanak Klausnak.

A kedvesség és az önzetlen jótettek az egész társadalmat megreformálják, egyre inkább elmosódik a Krumok és Elingboe-k közti határ. Ezért a 2 klán vezetője szövetkezik a közös ellenség, Jasper és Klaus ellen, hogy tönkretegyék a karácsonyi ajándékozási tervüket. A terv látszólag sikerrel jár, és Jaspernek is át kell értékelnie a tetteit és az értékeit, mérlegelnie kell, hogy mi az igazán fontos az életben. A végkifejlet mégis gyönyörű, hiszen Klaus öröksége az eltávozása után is tovább is él.

animáció | családi | kaland | vígjáték

Az emberek belső ragyogása még a legfagyosabb helyeken is képes fényt hozni a másik életébe. több»

7