2019.03.02 00:04 Filmdoki Olvasottság: <100x
0

Jól fűszerezett film

Peter Farelly nem csinált egyebet, mint levette a polcról a nagyi receptgyűjteményét és kiválasztott belőle egy olyan fogást, mely után a család minden tagja megnyalja mind a tíz úját. Patikamérlegen mérte ki a hozzávalókat, és talán a szirupnál kicsit megbillent a keze, de a többi összetevő tökéletes egyensúlyban van.

A Zöld könyv egy olyan témával foglalkozik, melyet már rengetegen érintettek. Farelly azonban nem egy könnyfakasztó drámaként adja elő a történéseket, hanem egy emberközeli vígjátékba burkolva tanítja a nézőket. A bő két órás játékidő semmiféle meglepetést nem tartogat, - a néző nagyjából a film első harmadában megmondja hová fog kifutni az egész - azonban a forgatókönyv ügyesen bánik azokkal a momentumokkal, melyek elengedhetetlenek egy ilyen filmnél, míg Farelly magabiztos kézzel vezeti színészeit, akiket öröm nézni a vásznon. Mahershala Ali Oscarja kicsit meglepő, de tény, hogy kiváló alakítást nyújtott. Viszont Mortensen nélkül az ő jelenléte is veszítene erejéből, ugyanis az egykori Aragorn tökéletesen átvedlett a szókimondó, egyszerű, de annál szerethetőbb olasszá. Egyszerűen öröm volt nézni, ahogy olyan apróságokkal ad karaktert ennek a nagydarab figurának, mint ahogy dohányzik, eszik vagy épp elereszt egy-egy trágár megjegyzést. A történetet kettejük játéka mozgatja, a néző pedig egy percre nem unatkozik.

Jól fűszerezett film

Viszont azt kell mondjam a legjobb filmnek járó Oscart kicsit túlzónak tartom. Farelly hiába mesél ennyire közönségbarátan egy fontos témáról, a Zöld könyv megmarad egy egyszerű, de szerethető filmnek, mely sok újat képtelen mutatni. Ahogy Tony is mondja a filmben, az étel készítésénél az a fontos, hogy jól bánjunk a fűszerezéssel. Ez megtörtént itt is, de sem a forgatókönyv, sem a rendező nem vitt bele egy csöppnyi plusz adalékot, mely miatt egy "konyhai remekművé" válna.

dráma | életrajzi | road movie | vígjáték | zenés

Tony Lip nem egy bonyolult fickó, aki szereti inkább az öklével elsimítani a konfliktusokat. Amikor egy kis mellékes melót ajánlanak neki, örömmel elvállalja. Ám a feladatról... több»

0