2019.12.10 09:06 Milanman Olvasottság: <100x
0

...és megdobban a szív, ha azt hallja, VHS

Azt mondják, hogy a kor önmagában nem érdem, és a történelem szemlélőjeként, hogy megértünk bizonyos eseményeket, még nem tesz minket "valakivé." Engem mégis rendkívüli örömmel és megelégedéssel tölt el az a tény, hogy aktív tanúja és megélője lehettem annak korszaknak, amiről ez a bűbájos dokumentumfilm szól. Rendkívül hálás vagyok Cheese-nek és az alkotói gárdának a nosztalgiavonatért, amire felülhettem, hogy másfél óráig – kilépve a mai digitális korból – újra gyerek lehessek, és az "analóg" világ egyik legnagyobb csodájának, a videókazettának múltjába révedhessek.

Mindenki szeret nosztalgiázni, így azokat az alkotásokat, melyek tudatosan ezeket az érzelmi húrokat pengetik meg, különösen szeretjük. Megérinti a szívünket, amikor olyat látunk a filmvásznon, ami velünk is megtörtént, amikor cinkosan össze tudunk kacsintani a szereplőkkel. A "Volt egyszer egy téka" minden eszköztárával együtt egy hagyományos dokumentumfilm, lényegében semmi különlegeset nem csinál, csak mementót állít egy mára már letűnt kornak, ami azonban sokunk számára, akik megélhettük, alapvető hatást gyakorolt nemcsak a filmes szemléletünkre, de akár az egész életünk későbbi formálódására.
A magyar házimozizás fejlődéstörténete szempontjából megkerülhetetlen művel állunk szemben, aminek azonban nemcsak egy visszatekintésre futja, de egyben számos olyan kérdést, gondolatot is felvet, ami a jelenünkre és a jövőnkre reflektál. Vajon hogy fog alakulni az emberek filmfogyasztása, mennyire emberi, vagy afölötti léptékű a digitális kultúra "azonnalisága"? A videótékák világának lecsengésével ez a személyesség, mikrokozmosz jellegű érzet végleg megszűnt, vagy képes lehet ezt átvenni más technológiai és/vagy kulturális fenomén?

...és megdobban a szív, ha azt hallja, VHS

Én abban bízom, hogy a film örök, és mindig meg fogja találni az útját a nézőkhöz. Talán ez a legfontosabb, hiszen pont ők azok, akiknek készül.

dokumentum

2018. január 31-én 22 évnyi működés után végleg bezárt az Odeon videotéka a budapesti Corvin moziban. Ezzel a VIII. kerület, utolsó legendás art videotékája is lehúzta a... több»

0