2021.02.06 18:37 Kóborló Olvasottság: 331x
2

Egyre romló színvonal

A Halálos kitérő című horrorszéria büszkélkedhet azzal a nem épp túl hízelgő dologgal, hogy egy pörgős és szórakoztató horrorfilmből képesek voltak egy folyamatosan és arányosan romló színvonalat elém tárniuk a harmadik felvonással (itt jut eszembe, hogy még további három részét nem is láttam a szériának).

Persze felhozhatjuk a harmadik rész védelmében, hogy jóval alacsonyabb volt a költségvetése, mint az első két filmnek. Vagy, hogy a film elkészítését olyan emberekre bízták, akik szinte minimális minőséget képviseltek a filmkészítés terén. Gondolok itt akár a forgatókönyvíróra, Connor James Delaney-re, akinek az eddigi munkássága a filmes szakmában ennek a filmnek a forgatókönyve volt csupán (és azóta semmi, semmilyen téren), vagy a rendező Declan O'Brienre, aki ezelőtt csupán egypár tévéfilmet rendezett (igaz, a neve majd feltűnik a Halálos kitérő 4. és 5. részénél).

Egyre romló színvonal

Tehát felhozhatnám ezen dolgokat a harmadik rész védelmében, de miért tenném? Mikor a film költségvetése csupán 1 millió dollárral volt kevesebb, mint a második részé (elméletben ezt a részt 3 millió dollárból hozták tető alá), de itt a forgatási helyszínt is áttették Bulgáriába a kedvezőbb adózási lehetőségek miatt. Az pedig, hogy olyan filmeseket szerződtetnek, akiknek nem voltak túl veretes tapasztalataik a filmgyártásban, nem minden esetben jelenti azt, hogy gyenge minőséget adnak majd ki a kezük közül.

A másik nagy problémám a karakterekkel volt, illetve, hogy miként is bánik a történet velük. Azt már az eddigi két Halálos kitérő is bebizonyította, hogy nem fordítottak túl nagy figyelmet a karakterek kidolgozására, vagy akár a megbecsülésükre, hisz bármelyik percben áldozattá válhatnak az adott történetben. Ez persze nem is lenne akkora gond, hisz mint általában, a horrorfilmek pont ezekre a dolgokra apellálnak, a film nézője bármikor elveszíthet egy karaktert. Na de, hogy ennél a résznél mennyire érződik, hogy bármelyik karakter csupán egy szám volt az áldozatok oldalán, azt tökéletesen bebizonyítja a befejezés. Tehát hullatják rendesen a szereplőket, emiatt pedig egy pillanatra se reménykedjünk jó, vagy akár csak elfogadható színészi alakításokban. Számomra ezek a dolgok teljesen agyoncsapták a film feszültségforrását.

A technikai kivitelezés (ami egy-két esetben tényleg gyengén muzsikál) nem bosszantott annyira fel, mint a fentebb felsorolt negatívumok. Nagyon sajnálatra méltó, ahogy egyre jobban halad lefelé azon a bizonyos lejtőn eme horrorszéria is, és én csak reménykedni tudok abban, hogy a további részeinél ez némiképp megváltozik majd.

horror

Nate és Alex az erdős hegységbe megy kirándulni néhány barátjukkal. Szeretnének kikapcsolódni a természetben, ám valóságos pokoljárás lesz belőle. Az erdőségben ugyanis egy... több»

2