2021.07.03 23:57 Artemisia Olvasottság: 165x
6

Harley Quinn elszabadul

David Ayer szélsőségesen megosztó Suicide Squadja után a Warner bölcsen hagyta, hogy Margot Robbie vegye a kezébe a gyeplőt, aki saját produkciós cégével együtt egy teljesen más kaptafára épülő spin-offal jelentkezett. A Ragadozómadarak teljes egészében az Öngyilkos osztag egyetlen jól működő momentumára, Harley Quinnre épít (amiért Amerikában egyszerűen Harley Quinn: Ragadozó madarak címen hozták forgalomba).

Margot Robbie már 2015-ben felvetette egy önálló Harley Quinn-film ötletét, és az Öngyilkos osztag után is szívügye maradt a karakter további sorsa. Elhivatottsága, valamint az új alkotói csapat (David Ayert a direktori székben a feltörekvő Cathy Yan, a forgatókönyves fronton pedig az Űrdongót is jegyző Christina Hodson váltotta) nézőpontja pedig meg is látszik a végeredményen, hiszen egy fantasztikusan összeszedett alkotás született, mely kijavított minden csorbát, melyet az Öngyilkos osztag ejtett Harley Quinn és a Warner/DC becsületén.

Harley Quinn elszabadul

Pótolja az összes hiányosságot, részletesen kibontja a karaktert, olyan szinten betekintést enged a karakter fejébe, hogy a 4. falat áttörve ő maga narrálja az eseményeket, a saját zavaros, csapongó stílusában. És végső soron beteljesíti azt, amit az Öngyilkos osztag csak beígért: valóban egy totálisan tébolyodott, eszelős agymenést láthatunk, és ezúttal tényleg elhittem, hogy Harley Quinnek bizony elgurult a gyógyszere.

Az akció mennyisége szintén őrült tempót diktál, a kiinduló helyzet leírása után nincs megállás, egyik eszement zúzás még véget sem ér, máris jön a másik. A játékidő meglehetősen rövid, mindössze 109 perc; ez egyrészt jót tett a cselekményvezetésnek, mert így elképesztően feszes és tartalmas lett, gyakorlatilag nincs üres járat a filmben, egy percre sem ül le a cselekmény. Ráadásul ebbe Harley Quinn parádézása mellett még néhány érdekesebb karakter bővítése is belefért, pl. Fekete Maszk negédes szociopata személyisége, vagy az epizódszerepben már a Sötét Lovagban is Victor Zsasz.

Másrészt viszonyt néhány fontosabb karakter éppen hogy háttérbe szorul, pl. Vadásznő és Fekete Kanári karakterei elég ütőképesen vannak összeállítva, de olyan kevesen vannak képernyőn, hogy egyszerűen eltörpülnek Quinn vagy Fekete Maszk mellett. A később Batgirllé váló Cassandra Cain pedig hiába tölt tetemes időt a képernyőn, nincs megfelelően elmélyítve a karektere. Ezek mellett azonban tökéletes olajozottsággal működik az egész film, az őrülten kaotikus hangulat mindent visz, az akciójelenetek fantasztikusan vannak koreografálva, a lassítások tökéletesen vannak eltalálva, az operatőri munka kiváló, a zenék pedig zseniálisan ülnek minden egyes jelenethez.

A humorfaktor is jelentősen feljavult az Öngyilkos osztaghoz képest, nagyjából minden poén a helyén van, az R-besorolásnak köszönhetően pedig nagyobb tere van a műfajba és a képregényes alapokhoz illőbb ábrázolást illetően. A Warner általában nem szokta vállalni az R (nálunk 16-os) besorolást, de a Ragadozó madarak a bizonyíték rá, hogy néha jót tud tenni egy-egy történetnek, ha merészebb és tökösebb.

Színészi játékok tekintetében nagy piros pont jár a castingért, nagyjából mindenki megfelelően azonosul a karakterével, de a fénypont most is Margot Robbie, aki olyannyira lubickol a szerepében, hogy olyan, mintha egyenesen rá szabták volna Harley Quinn szerepét. Ewan McGregor alapvetően jól hozza a kicsit ripacs Roman Sionis-t, bár néha nehéz eldönteni, hogy a karakter vagy a színész ripacskodik-e éppen. McGregor jó választás volt, de érezhetően nem a legjobb. Mary Elizabeth Winstead mint Vadásznő, Journee Smollett-Bell mint Fekete Kanári és Rosie Perez mint Renee Montoya, vagyis a tulajdonképpeni Ragadozó madarak alapvetően jól alakítanak, de minthogy maga a csapat csak az utolsó fináléra áll össze, elég soványnak, kiforratlannak hatnak, mondhatni egy saját filmért kiáltanak.

Néhány apróbb hibájától eltekintve tehát a Ragadozó madarak egy abszolút szerethető darab, talán éppen attól, hogy Margot Robbie ennyire pofátlanul lopja a showt.

akció | kaland | krimi

Miután Harley Quinn (Margot Robbie) elhagyja Jokert, új fejezet kezdődik az életében. Próbál felhagyni régi életmódjával, és megtapasztalni, milyen átlagosnak lenni. Fekete... több»

6