2019.06.24 01:22 MMcFly2015 Olvasottság: 112x
0

A bohém rapszódia hibájából tanulva… egy hihetetlenül őszinte zenés film készült

Őszintén, Elton John életéről semmit nem tudok, és a dalaiból is alig két-három cím jut eszembe. A 2000-es évek körüli házasságkötésével kapcsolatos cikkekkel voltam tisztában, de ennek ellenére elmentem a róla szóló filmre, mert a legnagyobb hibámnak azt tartom, hogy tavaly a Bohém rapszódiát csak itthon néztem meg, így elmaradt a nagyvászon élménye.

Akarva-akaratlanul is összehasonlítom a két filmet, hisz az alapkoncept ugyanaz: meleg énekes életútja. Nem telt el sok idő a bemutatók között, így nehéz is eldönteni, melyik filmet élveztem jobban, de az biztos, hogy Elton történetét sokkal őszintébben és merészebben vitték filmre, mint Mercury-ét.

A bohém rapszódia hibájából tanulva… egy hihetetlenül őszinte zenés film készült

A film felépítése zseniális ötlet. In medias res módon egy csoportterápián kezdünk, majd visszatekintésekkel bontakozik ki a történet. Részletesen megismerhetjük Elton John gyerekkorát, a sikeres rockénekes „megszületését”, és az ezzel járó züllést. A zenék és a közben zajló koreográfiák mesteriek, de ami igazán kiemeli, hogy nem próbálják szépíteni a sztorit. A kokainfogyasztás, a dührohamok és a homoszexuális jelenetek mind hatásosan vannak adagolva, utóbbi már-már túl merész is, amire személy szerint nem is voltam felkészülve a moziban. De ez az, ami tavaly a Bohém rapszódiából hiányzott… itt viszont nem cenzúrázták, nem szépítették a történetet.

Az Oscar-gála még messze van, így korai beszélni róla, de Taron Egerton színészi tehetsége (és hangja) kifogástalan. Ezzel a szereppel felkerülhet a nagy nevek mellé. Zseniálisan alakítja Elton John karakterét. Hasonlóan lenyűgözött Rami Malek Freddie Mercury-ja is, de Egerton teljesítménye különösen emlékezetes marad.

Mindenképpen kimagasló zenés életrajzi filmről beszélhetünk, még ha a történet nem is egyedi. A sztárok többsége hasonló utat jár be, de a rendezés és a feldolgozott zenék mindenképpen megérnek egy kétórás filmet. Ez a két óra ráébresztett arra, hogy több Elton számot ismerek, mint gondoltam. Már csak ezért megérte.

79 Rocketman  (2019)

dráma | életrajzi | musical | zenés

A Rocketmanből megtudhatjuk, hogyan vált a visszahúzódó zongoristából, Reginald Dwightból világsztár, akit ma mindenki Elton Johnként ismer. A filmben az Eltont alakító Taron... több»

0