2020.05.30 12:52 Artemisia Olvasottság: 452x
3

Bukás

A film a Roger Ailes-ügy kirobbanását dolgozza fel, amikor is a Fox News nagy hatalmú, megdönthetetlennek látszó vezérigazgatója ellen korábbi alkalmazottja, Gretchen Carlson keresetet adott be szexuális zaklatás vádjával. Bár meddő próbálkozásnak tűnt, hogy célt érjen egy ilyen médiamogul ellen, aki mögött az Egész Fox állt, felszólalása ezidáig példátlan láncreakciót indított el, mely nem egyszerűen csak Ailes bukását eredményezte, hanem elvezetett a #MeToo mozgalom megszületéséhez, mely a 2010-es évek második felének legnagyobb hatású nőjogi mozgalmává nőtte ki magát. Ennek köszönhetően lepleződött le Harvey Weisten is, ami még az Ailes-Botránynál is hangosabb volt, és gyakorlatilag új fejezetet nyitott az amerikai médiában. Sőt, hazai következményei is lettek a #MeToo-nak, hiszen Marton László és Kerényi Miklós ellen is sorban szólaltak fel korábbi áldozataik.

A Bombshell pedig effektíven göngyölíti fel az Ailes-Botrányhoz vezető, a külső szemlélők számára láthatatlan momentumokat, a Fox belső, intrikáktól terhes mindennapjait, szexista hierarchiáját, Ailes hatalmára alapozott visszaéléseit, az érintett nők vívódását a karrierjük, a médiától és kitaszítottságtól való félelmük és aközött, hogy tegyenek valamit a zaklatójuk ellen, akkor is, ha azzal veszélybe sodorják magukat.

Bukás

A ügy kulcsfigrája Megan Kelly volt, aki akkoriban a Fox News egyik sztárriportere volt, nagy valószínűséggel rajta állt vagy bukott az ügy. Az ő felszólalása megfordította az erőviszonyokat, további áldozatok sora állt nyilvánosság elé, és összefogásukkal olyan erős nyomást gyakoroltak a közmédiára és a Foxra, hogy menesztették Roger Ailest.

Charlize Theron brilliáns profizmussal személyesíti meg Megan Kellyt, és viszi vászonra a feszültséget, ahogy Gretchen távozásától kezdve az ügy gyűrűzése során végig kifelé mutatja az erős nőt, közben belül tépelődik és szenved. Nicole Kidman alakítása szintén fantasztikus, és bár az általa megformált Gretchen Carlson bátorsága indította be a leleplező gépezetet, Megan Kelly billentette a győzelem felé a mérleg nyelvét, így gyakorlatilag Charlize Theron ellopja a show-t a film során. De természetesen a Roger Ailes felett aratott győzelmük mindannyiuk közös érdeme.

Amellett, hogy lebilincselő 108 percet nyújt, a film egyfajta elismerés is ezeknek a bátor nőknek.

72 Botrány  (2019)

dráma | életrajzi

Az amerikai FOX New hírcsatorna alapítója és egykori vezetője, Roger Ailes (John Lithgow) hajdani műsorvezetője, Gretchen Carlson (Nicole Kidman) úgy döntött, eljött az ideje,... több»

3