2022.03.04 10:46 Kóborló Olvasottság: 112x
2

Legalább nem viccelték el úgy, mint a második A texasi láncfűrészes-filmet

Miután megnéztem az 1986-ban készített második A texasi láncfűrészes-filmet (amit idehaza a "csodás" Halálbarlang címre kereszteltek), nem fogadtam volna túl nagy tétben arra, hogy akárcsak megközelítheti az 1974-es első rész színvonalát. Viszont arra nagyon is kíváncsi voltam, hogy miképp is fogják folytatni a történetet, hisz akik látták a második részt, azok számára ismert lehet, hogy elég lezártnak tekinthetjük a kannibál család történetét. Erre a gondolatomra a választ elég egyszerűen oldották meg a harmadik rész készítői, merthogy kissé olyan lett a végeredmény ebben a filmben, mintha soha nem készült volna el a második felvonás. Na de nézzük, hogy miként is teljesített a harmadik A texasi láncfűrészes-film.

A texasi láncfűrészes-filmek forgalmazási jogait ennél a résznél szerezte meg a New Line Cinema, így végre ez a széria is kiléphetett a független horrorfilmek felhozatalából, aminek én személy szerint csak azért örültem, mert így végre megoldottnak látszódott az az akadály, ami mindkét korábbi résznél is tetten érhető volt, miszerint hogy a készítőknek a kezeit alaposan megkötötte az alacsony költségvetés. Mondjuk persze a forgalmazó fejeseit sem ejtették a fejükre, ha pénzről van szó, hisz míg az első A texasi láncfűrészes kasszát robbantott annak idején, addig a második rész finoman szólva sem teljesített túlzottan jól a kasszáknál, így ennél a résznél egyfajta köztes megoldást alkalmaztak e téren.

Legalább nem viccelték el úgy, mint a második A texasi láncfűrészes-filmet

Technikailag nem is néz rosszul ki a film, de mondjuk messze nem is emelkedik ki az átlagból. Viszont kimondottan sok gond tetézte eme film elkészítését. Az első gond a megfelelő rendező megtalálása volt. Mikor megszületett a döntés arról, hogy elkészülhet a harmadik A texasi láncfűrészes-film, egy sor rendező neve szóba került, sőt még az első két rész rendezője, Tobe Hooper (1943-2017) is bekopogott a New Line Cinema ajtaján, hogy elkészítené ezt a részt is. Tulajdonképpen Tobe Hooper neve sokáig befutó is volt e téren, de végül egy másik film megrendezésének az ütemezése miatt kellett a stúdiónak másik rendezőt keresnie. A stúdió végül így jutott el Jeff Burrhöz, aki le is vezényelte a forgatást, viszont mielőtt elkészülhetett volna a film végső vágása, a stúdió kirúgta Jeff Burrt a filmből. Egyes pletykák szerint az vezetett el a rendező kirúgásához, hogy a leforgatott kész filmet többször is benyújtották a korhatárbesoroló bizottság elé, de a bizottság többször is visszadobta a filmet amiatt, hogy ha alacsonyabb besorolással szeretnék mozikba küldeni a filmet, akkor igenis sok mindent ki kell vágni belőle, és ez nem nagyon tetszett a rendezőnek, aki szépen össze is rúgta a port a forgalmazó stúdió embereivel emiatt. Végül számtalan vágás után mozikba kerülhetett a film, de sem anyagilag, sem pedig kritikailag nem teljesített túl jól a film, amit a forgalmazó és a stáb azzal magyarázott, hogy mindez a vágások miatt történhetett. Szerény vélemények szerint viszont egyáltalán nem ez volt a legfőbb ok.

Sokkal inkább az, hogy kapunk egy teljesen középszerű történetet (bár ha így nézzük, az első A texasi láncfűrészes sem történetileg volt erős), de az atmoszféra teljes hiánya azért már sokkal kevésbé bocsájtható meg, és emiatt egyáltalán nem nevezhetjük a harmadik felvonást egy jó filmnek. Egyszerűen képtelenek voltak egy igazán izgalmas filmet felépíteni az alapanyagokból. A texasi láncfűrészes filmeknél már megszokhattuk azt, hogy külön ki kell hangsúlyozni Bőrpofa alakítását, hisz általában csak az ő karaktere az, ami mérvadó lehet egy ilyen filmnél, hisz a többi karakter csupán egyfajta statiszta szerepét töltheti be. Nos, Bőrpofa alakítása is messze elmarad az első részben látható izlandi származású Gunnar Hansen (1947-2015) teljesítményétől, de talán elsősorban ez inkább a film forgatókönyvírója miatt lehetett így. Hisz pont azt a fajta élt veszi ki a karakterből, ami annyira félelmetessé tudta tenni őt az első részben.

Összegezve: ha nem A texasi láncfűrészes címen került volna forgalomba ez a film, akkor sokkal elnézőbb lettem volna vele kapcsolatban, de ha azt nézzem, hogy mit is kaptam a második résztől, akkor talán egy harmatgyenge közepesnek megfelel ez, amit itt láttam.

horror | thriller

Michelle és Ryan Kaliforniából Floridába tart. Texasban éri a fiatal párt az elsõ intõ jel: egy kisváros mellett rendõrblokádba ütköznek. Kiderül, hogy a környéken... több»

2