2022.07.25 14:44 Kóborló Olvasottság: 290x
1

Üdvözöljük Silent Hillben!

Ezzel a filmmel a legtöbb fórumon csak úgy szoktam találkozni, hogy talán a legjobb számítógépes játék-adaptáció, ami valaha készült. Mivel jómagam nem igazán szoktam számítógépes játékokkal játszani, így az életemből ez a játék is kimaradt, de a baráti társaságomban van olyan személy, aki kimondottan sok időt tölt, eme szórakoztatási formával. Gondoltam, felteszem neki a kérdést, hogy játszott-e a Silent Hill játékkal, látta-e a belőle készült filmet? Tulajdonképpen a legideálisabb választ kaptam tőle erre a kérdésemre: a játék nagy kedvence, de a film idáig kimaradt neki. Így összeültünk egy baráti filmezésre, ami után pedig egypár behűtött szomjűző társaságában jól ki is tárgyaltuk a látottakat.

Számomra a legfontosabb az úgynevezett számítógépes játékok filmre adoptálásánál, hogy mi mindent tud megőrizni a film a játékból. Soha nem tekintettem eme filmeknél a leghatásosabb módszernek azt, ha a film lépésről-lépésre követi a játékot, merthogy a szórakoztatóipar két külön szegletét képviselik. Talán a legfontosabb számomra e téren az, hogy a film képes legyen átadni azt a hangulatot, ami miatt oly sokan szeretik azt az adott játékot. Talán ebben a legerősebb a Silent Hill című film (és még talán a vizualitásában)!

Üdvözöljük Silent Hillben!

A barátom szerint (aki kimondottan szereti a Silent Hill játék-szériát), talán emiatt mondják sokan azt, hogy ez a film az egyik legjobb a számítógépes játékadaptáció, mert képes volt azt a fajta atmoszférát, hangulatot megteremteni a filmben is, ami annyira jellemző volt a játékra is.

Maga a film története elég szövevényes (talán egy kissé túlzottan is), Aki egy egyszerű, elátkozott, isten háta mögötti kisvárosban játszódó horrorfilmre számít, annak az igényei nem feltétlenül teljesülnek. Illetve, akik legalább annyira vakon vannak a játékkal kapcsolatban, mint jómagam is, azoknak azért lesz pár megválaszolatlan kérdésük a film után. Tehát, a film története szerintem jó, de mint már fentebb írtam, kissé túl sok. Ha a természetfeletti elemek kevesek lennének a nézőnek, akkor ráadásképp van itt még egy elég erőteljes családi dráma is, ami szerintem egész jól működött a film alatt.

Na, de ami számomra kimondottan tetszett a filmben, az a elképesztő vizualitása. Sok CGI-technikával megoldott jelenet van, amik általában nem a szívem csücskei, de itt valahogy nagyon jól kiegészítették egymást a praktikus effektekkel. Az atmoszférája számomra valahol a Hellraiser és a H.P. Lovecraft (1980-1937) filmeket idézte, ami engem meg is vett kilóra. Ami még szintén rengeteget hozzá tudott adni a film élvezeti értékéhez, az a filmzene volt, amit Jeff Danna (ő egészítette ki a filmet, olyan zenei betétekkel, amik nem találhatóak meg a játékban) és Akira Yamaokának köszönhetünk. Mindenképp ajánlott film azon horror-rajongóknak, akik szeretik az összetett történettel és remek atmoszférával rendelkező alkotásokat.

horror

Rose (Radha Mitchell) kislánya gyógyíthatatlan betegségben szenved, amibe édesanyja képtelen belenyugodni, így saját útját járva megszökteti a lányt, és férje tiltakozása... több»

1