2026.08.28 12:40 Szabolcs_mester2026 Olvasottság: <100x
0

Hatalmas filmélmény! Lehetetlen küldetés: életem egyik legjobb filmje volt

Mission: Impossible – Leszámolás – 1. rész – Egy film, ami számomra a tökéletes blockbuster megtestesítője

Hirdetés

Vannak filmek, amiket az ember megnéz, aztán pár nap múlva már csak nagyjából emlékszik rájuk. Vannak olyanok is, amikről lehet órákig beszélni, mert valamiért mélyebb nyomot hagynak bennünk. És aztán vannak azok a filmek, amelyek után az ember csak ül egy darabig, és azt gondolja: na, ezért szeretem a mozit. Számomra a Mission: Impossible – Leszámolás – 1. rész pontosan ilyen film.

Hatalmas filmélmény! Lehetetlen küldetés: életem egyik legjobb filmje volt

Végre sikerült rávennem magam a teljes Mission Impossible-maratonra, és a 7. résznél éreztem azt meg: igen, ez hatalmas akciófilm, és hogy talán életem egyik legjobb filmjét néztem meg, amit már nem tudtam magamban tartani. Nem állítom, hogy ez minden szempontból hibátlan alkotás. Nyilván vannak benne olyan részek, ahol a történet kicsit túlbonyolítja saját magát, néhol sok a magyarázás, a technológiai háttér és az „ez most akkor pontosan mit is tud?” típusú párbeszéd. De őszintén szólva, amikor egy film ilyen szinten képes beszippantani, amikor több mint két és fél órán keresztül folyamatosan történik valami, és amikor bizonyos jelenetek után konkrétan azt érzem, hogy még mindig dobog a szívem, akkor nagyon nehéz lenne ezekre a hibákra koncentrálnom. Nálam ez egyszerűen életem egyik legjobb filmélménye lett. És szerintem ennek az egyik legfontosabb oka az, hogy a Mission: Impossible nem akar egyszerűen egy újabb látványos akciófilm lenni. Ez egy olyan blockbuster, amelyik még mindig hisz abban, hogy a látványnak, az akciónak, a karaktereknek, a zenének és a történetnek együtt kell működniük.

A történet – egyre nagyobb és egyre személyesebb tét

A történet középpontjában természetesen ismét Ethan Hunt áll, aki ezúttal egy olyan ellenséggel kerül szembe, aki egészen más, mint a korábbi filmek főgonoszai. A fenyegetést egy mesterséges intelligencia jelenti, az úgynevezett Entitás, amely gyakorlatilag képes befolyásolni az információkat, rendszereket és az emberek döntéseit is. Ethan feladata egy kulcs megszerzése, amely hozzáférést biztosíthat ehhez az elképesztően veszélyes rendszerhez.

Elsőre ez akár egy tipikus „világot kell megmenteni” történetnek is hangozhatna, és bizonyos szempontból az is. Viszont nekem nagyon tetszett, hogy a film a hatalmas globális tét mellett folyamatosan visszahozza Ethan személyes döntéseit is. Mert Ethan Hunt esetében soha nem csak arról van szó, hogy sikerül-e teljesíteni a küldetést. Arról van szó, hogy kit hajlandó feláldozni azért, hogy teljesítse. És Ethan egyik legfontosabb tulajdonsága pontosan az, hogy nem hajlandó elfogadni azt a logikát, amely szerint néhány ember feláldozható a nagyobb jó érdekében. Ő újra és újra megpróbál mindenkit megmenteni. Ez egyszerre az egyik legnagyobb erőssége és a legnagyobb gyengesége. A film pedig nagyon szépen épít erre. Ethan számára a küldetés nem pusztán egy küldetés. Az egész életét meghatározza. A döntései következményekkel járnak, és a film egyre jobban érezteti, hogy minden egyes ember, aki közel kerül hozzá, veszélybe kerül. Ezért is működik olyan jól az egész.

Ethan Hunt – Tom Cruise és egy karakter, aki már legendává vált

Tom Cruise-ról szerintem már rengeteget lehetett írni, de egyszerűen nem lehet megkerülni. Ethan Hunt karaktere mára gyakorlatilag összeforrt vele. Ami számomra különösen érdekes, hogy Cruise nem csak azért működik ebben a szerepben, mert képes elképesztő akciójeleneteket végrehajtani. Hanem azért is, mert Ethan még mindig embernek érződik. Fél. Aggódik. Dühös. Elveszít embereket. És közben folyamatosan próbálja fenntartani azt az érzést, hogy ő irányítja a helyzetet.

Cruise fizikailag elképesztő formában van, és az egész film alatt olyan érzésem volt, mintha egy nálam sokkal fiatalabb színészt néznék. Fut, harcol, vezet, motorozik, zuhan, ugrik, mászik, és olyan dolgokat csinál, amelyekről normális esetben azt gondolná az ember, hogy ez már tényleg lehetetlen. És itt jön be az egyik legnagyobb erőssége a filmnek: nem csak azt látjuk, hogy Ethan Hunt megcsinálja ezeket a dolgokat, hanem azt is érezzük, hogy tényleg veszélyben van. A híres motoros szakadékugrás természetesen ennek a csúcspontja. Az a jelenet önmagában is megér egy külön bekezdést. Mert lehet róla beszélni technikailag, lehet elemezni, hogyan vették fel, lehet beszélni a kaszkadőrmutatványról, a kamerákról, a motorozásról és az ejtőernyőről, de amikor nézi az ember, egyszerűen csak azt érzi: „Ez az ember tényleg leugrott innen?” És pont ez az, amitől működik. A Mission: Impossible egyik legnagyobb fegyvere, hogy még mindig mer valódi veszélyt mutatni.

Grace – Hayley Atwell egyik legjobb szerepe

Hayley Atwell Grace karaktere szerintem az egész film egyik legjobb újítása. Grace nem klasszikus értelemben vett szuperkém. Nem Ethan Hunt női megfelelője, és szerencsére a film nem is próbálja annak beállítani. Inkább egy tolvaj, aki bekerül egy olyan világba, amelyhez egyáltalán nincs hozzászokva. És éppen ettől érdekes. Grace sokszor ügyetlen, bizonytalan, próbál túlélni, miközben egyre jobban belekeveredik Ethan és az Entitás történetébe. Hayley Atwell pedig nagyon jól hozza ezt a kettősséget: egyszerre lehet szerethető, vicces, idegesítő és izgalmas. Különösen tetszett az Ethan és Grace közötti dinamika. Nem az lett belőle, amitől egy kicsit tartottam, hogy a film gyorsan romantikus kapcsolatot próbál kialakítani közöttük. Sokkal inkább egyfajta bizalmi kapcsolat alakul ki, ahol mindketten próbálják megfejteni a másikat. Grace pedig folyamatosan fejlődik. A film elején még inkább saját magát próbálja menteni, később viszont már képes másokért is kockázatot vállalni.

Benji és Luther – a csapat lelke

Simon Pegg és Ving Rhames számomra mindig is a Mission: Impossible egyik legfontosabb részei voltak. Benji és Luther nélkül Ethan egyszerűen nem ugyanaz az ember. Benji hozza a humort, a bizonytalanságot és azt az érzést, hogy a lehetetlen helyzetekben is van valaki, aki egy kicsit emberibbé teszi az egészet. Simon Pegg szerintem tökéletes ebben a szerepben. A poénjai nem érződnek erőltetettnek, mert Benji alapvetően olyan figura, aki valóban így reagálna ezekre az elképesztő helyzetekre. Luther pedig ennek az ellenpontja. Ving Rhames karaktere nyugodtabb, megfontoltabb, és tulajdonképpen Ethan egyik legfontosabb bizalmasa. Ő az, aki sokszor emlékezteti Ethant arra, hogy nem csak egy ügynök, hanem egy ember is. És az egész csapat közötti kapcsolat az, amitől az akciók valóban számítanak. Ha ezek a karakterek csak névtelen mellékszereplők lennének, nem érdekelne annyira, mi történik velük. De itt érdekel. Nagyon is.

Ilsa Faust – Rebecca Ferguson

Rebecca Ferguson Ilsa Faustként ismét fantasztikus. Ilsa számomra az egyik legerősebb női karakter az egész sorozatban. Nem azért, mert minden helyzetből könnyedén kijut, hanem azért, mert egyenrangú partnerként tud működni Ethan mellett. Erős, intelligens, önálló és veszélyes. És Rebecca Ferguson egyszerűen elképesztő jelenléttel rendelkezik.

Ilsa és Ethan kapcsolata pedig azért is működik, mert érezni rajtuk, hogy már rengeteg mindenen mentek keresztül együtt. A film egyik legfájdalmasabb és legfontosabb érzelmi része is hozzá kapcsolódik, és szerintem ez az a pont, ahol a film megmutatja, hogy a látványos akció mögött valójában egy ember történetét nézzük. Ethan számára minden döntésnek ára van.

Alanna Mitsopolis – Vanessa Kirby és a Fehér Özvegy

Vanessa Kirby Alanna Mitsopolisként, vagyis a Fehér Özvegyként szintén nagyon jó a filmben. Már korábban is láthattuk a karaktert, de itt sokkal fontosabb szerepet kap, és szerintem Kirby tökéletesen hozza ezt a titokzatos, elegáns, mégis veszélyes figurát. Ami különösen tetszett benne, hogy nem lehet egyszerűen eldönteni róla, hogy jó vagy rossz. Mindig azt éreztem, hogy van valami a háttérben, amit nem tudunk, és sosem lehet teljesen biztosan tudni, hogy valóban segíteni akar-e Ethannek, vagy csak a saját érdekeit követi. Az Ethan és Alanna közötti kapcsolat is érdekes, mert van közöttük egyfajta kölcsönös tisztelet, miközben egyikük sem bízik igazán a másikban. Vanessa Kirby pedig nagyon jól hozza ezt a kettősséget: egyszerre elegáns, játékos és fenyegető. A Fehér Özvegy számomra ezért lett az egyik legérdekesebb mellékszereplő, és szerintem Kirby jelenléte sokat hozzátesz a film hangulatához.

A gonosz – Gabriel és az Entitás

Esai Morales Gabrielje érdekes ellenfél, még ha számomra nem is lett a franchise legjobb főgonosza. Gabriel inkább Ethan múltjához kapcsolódó fenyegetés. Ő az az ember, aki nem egyszerűen meg akarja állítani Ethant, hanem pontosan tudja, hogyan lehet őt érzelmileg megtörni. Ez sokkal személyesebbé teszi a konfliktust. Viszont az igazi „főgonosz” mégis az Entitás. És szerintem itt volt a film egyik legérdekesebb ötlete. Mert egy mesterséges intelligenciát nagyon nehéz hagyományos módon megjeleníteni. Nem lehet egyszerűen odaállítani egy szobába egy rossz arcú embert, hogy „én vagyok a gonosz”. Az Entitás láthatatlan. Mindenhol ott lehet. Nem tudod, hogy amit látsz, az valódi-e. Nem tudod, hogy egy ember döntése valóban a saját döntése-e. És ez szerintem sokkal félelmetesebb, mint egy hagyományos akciófilmes gonosz.

A rendezés – Christopher McQuarrie tudja, hogyan kell akciófilmet csinálni

Christopher McQuarrie rendezése számomra az egyik legfontosabb oka annak, hogy a film ennyire működik. McQuarrie nem csak egymás után dobálja be a látványos jeleneteket. Felépíti őket. Megmutatja a helyszíneket. Megmutatja, mi a cél. Megmutatja, miért veszélyes. És aztán hagyja, hogy a jelenet kibontakozzon. Ez különösen az akciójeleneteknél működik. A római autós üldözés például nem egyszerűen abból áll, hogy autók mennek gyorsan egymás után. Ott van Grace. Ott van Ethan. Ott vannak a rendőrök. Ott van a Fiat. Ott vannak a sikátorok. A lépcsők. A szűk utcák. És minden egyes elemnek megvan a maga funkciója. A film egyik nagy erőssége, hogy az akcióknak van földrajza. Tudom, hol vannak a szereplők. Értem, merre mennek. Értem, miért veszélyes az adott helyzet. Ez manapság egyáltalán nem magától értetődő.

A látvány és a technikai megvalósítás

Fraser Taggart operatőri munkája szintén nagyon sokat hozzátesz a filmhez. A helyszínek hatalmasak, látványosak és változatosak: Róma, Velence, a sivatagi környezet, majd a vonatos finálé mind teljesen más hangulatot teremtenek. És mégis egységesnek érződik az egész. A kamera sokszor úgy helyezkedik el, hogy az embernek tényleg az az érzése, mintha ott lenne az események közepén. Különösen tetszett, hogy a film sokszor nem rejti el a veszélyt. Látjuk, hogy Ethan mire készül. Látjuk a szakadékot. Látjuk a vonatot. Látjuk, hogy mi fog történni. És ettől még feszültebb lesz az egész. A film nem mindig akar becsapni minket. Sokszor inkább azt mondja: „Nézd. Ott van. Tudod, mi fog történni. Most pedig nézd meg, hogyan próbálja túlélni.” Ez szerintem zseniális.

A római autós üldözés

A római üldözés nálam egyértelműen a film egyik legszórakoztatóbb része. Az egész jelenetben van valami abszurd, mégis hihetetlenül feszült. Ethan és Grace egy kis Fiatban próbálnak menekülni, miközben minden létező dolog megpróbálja megállítani őket. És az egészben az a zseniális, hogy közben humor is van. A Mission: Impossible-filmek egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem veszik magukat mindig halálosan komolyan. A veszély valós. A tét hatalmas. De közben még lehet nevetni. Ez a kettősség nagyon sokat segít abban, hogy a film ne váljon fárasztóvá.

A vonatos finálé

A film végén található vonatos akciójelenet pedig egyszerűen elképesztő. Nálam ez simán a franchise egyik legjobb fináléja. Ahogy a vonat egyre nagyobb bajba kerül, a szereplők pedig egyik kocsiból a másikba próbálnak átjutni, folyamatosan növekszik a feszültség. És az egészben az a legjobb, hogy nem csak egy nagy robbanás az egész. Folyamatosan változik a helyzet. Egyik pillanatban még az egyik probléma a legfontosabb, a következőben már valami teljesen más. A vonat lezuhanó kocsijai, a menekülés, a szakadék és az időnyomás együtt olyan jelenetet alkotnak, amelyet egyszerűen jó nézni. Ez az a fajta akció, amiért szerintem moziba járunk.

A híres motoros ugrás

És természetesen nem lehet kihagyni a motoros szakadékugrást. Erről már szinte mindent elmondtak, amit el lehetett mondani, de mégis azt érzem, hogy amikor először láttam, egyszerűen nem hittem el. Tom Cruise tényleg ráhajt a szakadék felé egy motorral. Aztán leugrik. Majd szabadesés közben elengedi a motort és ejtőernyővel próbál továbbjutni. Technikailag ez elképesztő vállalás volt, és pontosan az ilyen jelenetek miatt különleges a Mission: Impossible-sorozat. A készítők a valódi kaszkadőrmunka és a fizikai akció mellett természetesen digitális technikákat is használnak, de az alapvető mutatvány valódi veszélyre és gyakorlásra épült. A film egyik fontos filmes erőssége éppen az, hogy a néző érzi a fizikai jelenlétet. És szerintem itt nem is az a legfontosabb, hogy „Tom Cruise milyen őrült”. Hanem az, hogy ez a jelenet azért működik, mert elhisszük, hogy veszélyes.

A zene – Lorne Balfe egyik legjobb munkája

A zenéről külön muszáj beszélnem. Lorne Balfe zenéje szerintem fantasztikus. A klasszikus Mission: Impossible-főtéma természetesen visszatér, de Balfe egy hatalmas, modern, bombasztikus és sokszor egészen érzelmes zenei világot épít köré. A hivatalos filmzenealbumon 39 tétel szerepel, köztük olyan darabokkal, amelyek a történet és az akció különböző pontjaihoz kapcsolódnak. És amit nagyon szeretek benne, hogy a zene sokszor nem csak háttérzaj. Irányítja a feszültséget. Amikor felgyorsul, én is érzem, hogy valami közeleg. Amikor visszavesz, kapunk egy kis levegőt. Amikor pedig megszólal a klasszikus téma, az embernek egyszerűen libabőre lesz. A Mission: Impossible zenei témája önmagában is legendás, de Lorne Balfe modernizálta úgy, hogy közben megőrizte azt az érzést, ami miatt eredetileg is működött. Számomra a zene nélkül ezek az akciójelenetek egyszerűen nem lennének ugyanazok.

A vágás és a tempó

Eddie Hamilton vágása szintén rengeteget tesz hozzá. A film 163 perces, ami elsőre nagyon hosszúnak tűnik. De én egyáltalán nem éreztem ennyinek. Ez azért van, mert a film folyamatosan mozgásban van. Ha nincs akció, akkor általában valamilyen rejtély, karakterközpontú jelenet vagy új információ érkezik. Ha pedig akció van, akkor azt a film képes hosszú ideig fenntartani anélkül, hogy teljesen szétesne. A jó vágás szerintem nem azt jelenti, hogy minél gyorsabban kell vágni. Hanem azt, hogy mindig a megfelelő pillanatban kell vágni. És itt ez nagyon sokszor sikerül. Miért volt számomra ennyire ütős? Talán ez az egész kritika legfontosabb része. Miért lett nekem ennyire nagy élmény? Azért, mert a filmben van valami, ami egyre ritkább a mai blockbusterfilmekben. Tétje van. Nem feltétlenül azért, mert tényleg azt gondolom, hogy „úristen, most tényleg vége lesz a világnak”, hanem azért, mert érdekelnek az emberek. Érdekel Ethan. Érdekel Grace. Érdekel Benji. Érdekel Luther. Érdekel Ilsa. És amikor veszélybe kerülnek, akkor nem csak azt várom, hogy jöjjön a következő robbanás. Azt akarom, hogy megússzák. Ez pedig hatalmas különbség. A film ráadásul olyan látványt ad, amit nem érzékelek üres CGI-orgiának. A fizikai jelenlét, az autók, a vonat, a motor, a valódi helyszínek, a kaszkadőrmunka és a kamera együtt olyan érzést teremtenek, mintha a filmnek lenne súlya. A kortárs kritikák is gyakran ezt emelték ki: a valódi mozgás és a praktikus akciók miatt az ütéseket, zuhanásokat és ütközéseket nem egyszerűen látjuk, hanem szinte fizikailag érezzük.

Vannak hibái is

Persze nem akarom úgy beállítani, mintha ez lenne a filmtörténet hibátlan mesterműve. A történet néhol túlbonyolított. Az Entitás működésének magyarázatai időnként túl soknak hatnak. Vannak párbeszédek, amelyeknél éreztem, hogy a film egy kicsit túl komolyan akarja elmagyarázni azt, amit már amúgy is értettem. És szerintem Gabriel karakterében is lehetett volna több. Ezek azonban számomra nem tudták lerombolni az élményt. Mert amikor a film igazán beindul, akkor egyszerűen működik. Nagyon működik.

Összegzés

A Mission: Impossible – Leszámolás – 1. rész számomra nem egyszerűen egy újabb Mission: Impossible-film. Ez az egyik olyan filmélmény, amit valószínűleg még sokáig nem fogok elfelejteni. Nem azért, mert minden egyes párbeszéde tökéletes. Nem azért, mert a története minden ponton hibátlan. Hanem azért, mert filmszerű élményt ad. Olyat, amitől az embernek újra eszébe jut, miért szeret moziba járni. Látványos. Hangos. Izgalmas. Vicces. Néha kifejezetten megható. És mindenekelőtt elképesztően szórakoztató. Tom Cruise pedig olyan szinten azonosult Ethan Hunttal, hogy ma már nehéz elképzelni bárki mást ebben a szerepben. Az egész film mögött pedig ott van Christopher McQuarrie rendezése, Fraser Taggart kamerája, Eddie Hamilton vágása, Lorne Balfe zenéje és egy olyan stáb, amelyik láthatóan nem elégedett meg azzal, hogy „jó lesz ez így”.

A film folyamatosan rá akar tenni még egy lapáttal. És valahogy mégsem érződik úgy, hogy csak az előző filmeket akarja túlszárnyalni. Inkább azt érzem, hogy azt akarja bebizonyítani: még mindig lehet valódi, nagybetűs akciófilmet készíteni. Olyat, ahol a látvány mögött van ötlet. A veszély mögött van tét. Az akció mögött vannak karakterek. A zene nem csak aláfestés, hanem része az élménynek. És a főszereplő nem csak egy CGI-figurát alakít, hanem tényleg beleáll a szerepbe. Nekem ezért lett ennyire különleges.

Lehet elemezni a hibáit, lehet vitatkozni a történet bizonyos részeivel, lehet azt mondani, hogy túl hosszú vagy túlzsúfolt. Én viszont amikor visszagondolok rá, nem ezek jutnak eszembe. Hanem Ethan Hunt futása. A motor. A szakadék. Róma utcái. A Fiat. Grace. Ilsa. Benji és Luther. A vonat. A zene. És az az érzés, amikor az ember a film közben egyszerűen hátradől, és azt gondolja: „Igen. Pont ezért szeretem a filmeket.” Számomra a Mission: Impossible – Leszámolás – 1. rész pontosan ezt jelenti. Nem tökéletes film. Hanem egy nagyon jó filmélmény. És számomra ez sokszor sokkal fontosabb. 10/10

akció | kaland | thriller

Hat világszerte népszerű epizód után újabb akció kémfilmmel bővül a több milliárd dolláros Mission Impossible franchise a főszerepben az Ethan Huntot alakító Tom Cruise-zal... több»

0