2020.05.27 15:47 Kóborló Olvasottság: 869x
0

Örök otthon!

Véleményemet azzal kezdeném, hogy a Vivárium című film egy igencsak rétegfilm, ami minden bizonnyal alaposan meg fogja osztani azon emberek csoportját, akik rászánják az életükből azt a kicsivel több mint másfél órácskát. Merthogy már a műfaji behatárolása is igencsak nehézkes, és akkor még csak a műfaját említettem. Van itt dráma, misztikum, sci-fi és talán még egy csipetnyi horror is. Bár talán a horror vonal a legkevésbé domináló, én mégis merném írni azt, hogy igenis jelen van, mert hát a horrort mint műfajt nem csak a vér, a brutalitás és a félelemkeltés által okozott hatásai miatt aggaszthatjuk egy filmre stílusilag, hanem akkor is ha, ha sikerült az adott produkciónak azt a hatást elérnie a nézőben, hogy a komfortzónájából kimozdítsa, főleg akkor, ha egy ennyire pokoli és lebilincselő történetet tárnak elénk.

Jómagam nagyon szeretem az efféle történeteket, ahol a film megnézése után még pár napig velem marad az a gondolat, hogy mi miért volt úgy, ahogy, hogy mire is akartak ezzel vagy azzal a jelenettel utalni, vagy csak, hogy magyarázatokat keres az elmém adott jelenetekre, és ebben nagyon erős a Vivárium. Tulajdonképpen pont abban a legerősebb, ami miatt sok ember egyáltalán nem fogja kedvelni, mert a film nem fogja tálcán hozni a megoldásokat a látottakra, akár lehetne azt is írni, hogy sok esetben építkezik a néző fantáziájára (és lehet, hogy ezt egy kicsit túl is tolják a készítők), de egyáltalán nem annyira, hogy ezt jómagam hatalmas negatívumaként említsem meg a filmnek.

Örök otthon!

Talán az egyedüli negatívumát már említettem is, viszont számos pozitívuma is van. Kezdeném azzal, hogy a film készítői remekül nyúltak a megfelelő hangulatteremtési eszközökhöz, és ezáltal egy olyan szürreális és steril atmoszférát hoztak létre, ami igencsak nyomasztóvá válik egy idő után. Kimondottan kevés szereplővel dolgozik a film, viszont ezen szereplők egytől egyig kihozzák a karaktereikből a maximumot. Továbbá mivel a történetét egyáltalán nem mondanám túlzottan mozgalmasnak, nagyon is kellettek neki azon csavarok (meglepetések), amelyekkel folyamatosan képesek voltak fenntartani a néző érdeklődését, egészen a befejezéséig.

Bizonyára sokan akarnak majd egy folytatást, de szerény véleményem szerint egyáltalán nem szükséges, hisz a válaszok szinte mind megtalálhatók benne, amire meg mégsem kapunk kielégítő magyarázatot, arra ott van a misztikum, amitől meg még különlegesebbé válik eme produkció.

66 Vivárium  (2019)

horror | misztikus | sci-fi | vígjáték

Egy fiatal pár, aki a tökéletes otthont keresi, csapdába esik egy rejtélyes labirintus-szerű környéken, ahol minden ház egyforma.   több»

0