2020.06.06 12:35 Kóborló Olvasottság: 356x
2

Egy indie horrorfilm, ami akár emlékezetesebb is lehetett volna, ha kicsit bátrabb lett volna

Kimondottan kedvelem azon horrorfilmeket, ahol a gonosz megtestesülését boszorkányok képezik. Így tehát a 2019-ben bemutatott A hívatlan egyfajta hendikeppel indult a megtekintése előtt. A film a számomra nagyra tartott IFC Midnight független filmek égisze alatt láthatta meg a napvilágot, ami ismételten egy jó ajánlólevélnek bizonyult, hisz oly filmeket köszönhetnek a horrorrajongók a cégnek, mint a Babadook, a The Autopsy of Jane Doe, a Wildling vagy a Pyewacket.

Persze azért ennél a stúdiónál is becsúszott pár kevésbé emlékezetes film is, de szerencsére még mindig pozitív a mérleg nyelve, és jelen filmjükben sem kellett csalódnom. Sok helyen olvastam, hogy igencsak alacsony volt a költségvetése, ami nem feltétlenül jelent rosszat, ha kellő odaadással és kreativitással állnak hozzá a készítők, és itt ez bőven megvolt.

Egy indie horrorfilm, ami akár emlékezetesebb is lehetett volna, ha kicsit bátrabb lett volna

Maga a történet jó, egyáltalán nem bonyolult, sőt akár írhatnám azt is, hogy tipikusan építkezik az új évezredben készített boszorkányos horrorfilmek sztereotípiáira, de mindezt teszi úgy, hogy már a film elején megteremti azt a fajta izgalmakban teli hangulatot, ami egyből odaszegezi a nézőt a képernyő elé. Kimondottan erős és egyben sokatmondó a nyitánya, amiből viszont igencsak szépen vissza is vesznek a készítők, de csak azért, hogy bemutatásra kerüljenek a szereplők és a történetben való szerepük.

Viszont ezt sem negatívumként éltem meg, hisz ezalatt folyamatosan építik a film feszültségfaktorát, és egyben egy igencsak kellemesnek mondható baljós atmoszféra lengi be a cselekményt. További pozitívuma volt számomra a filmnek, hogy a boszorkány megteremtése és kinézete igencsak kreatív és félelmetes lett.

Sajnos viszont voltak apróbb hibái is. Az egyik, amit viszont igencsak jelentősnek neveznék, maga a főszereplőt alakító John-Paul Howard játéka. Nem mondom, hogy rosszul alakítja a szerepét, de sajnos annyira nem meggyőzően, hogy eléggé izguljon a néző a sorsáért. Ez abból a szempontból viszont kimondottan nagy gond, hogy az ő szerepe tulajdonképpen legalább annyira jelentős a filmben, mint a boszorkányé. A másik negatívuma a befejezés, ami hagy azért kérdéseket a nézőben, ami nem is lenne gond, nekem viszont inkább a részben pozitív kicsengésű befejezés volt az, ami annyira nem nyerte el a tetszésemet.

Mindent egybevéve a A hívatlan egy igencsak szimpatikus indie horrorfilm lett, ami a másfél órájával kellemes borzongást képes nyújtani a nézőjének.

64 A hívatlan  (2019)

horror

Az erdőből ősi gonosz lopakodik az emberek közé: a virágágyásokban a friss virágok rejtélyes módon elhervadnak és kipusztulnak, egy édesanya a gyermeke helyett megkötött... több»

2