2022.09.04 19:24 Crystaldeer Olvasottság: 713x
0

nem lett rossz!

Hú, de nehéz véleményt írni erről a filmről. Hezitáltam, hogy megadjam-e az 5 csillagot, vagy legyen "csak" 4-es, azaz a jó kategóriás... végül ennél maradtam, mert én úgy gondolom, hogy a zseniálishoz még hiányzott volna valami, de igazából több, mint jó. Ráadásul úgy véleményt mondani egy filmről, hogy egy önéletrajzi filmről van szó, laikusként elég nehéz. Ugyanis én is azok közé tartozok, akik ugyan pár számot ismernek Elvistől, de a magánélete számomra szinte teljesen ismeretlen volt, leszámítva, hogy a bulvár vonatkozásban, tudtam ki volt a felesége és a lánya. A film eleve nagyon hosszú, de hát egy világsztár élete, hogyan is férhetne bele akár 2 órába belesűrítve is.

Azonban a film külön érdekessége az volt, hogy ebben a történetben Elvis csak másodhegedűs volt, ugyanis az filmben Elvis életét a menedzsere szemszögéből mutatták be, ettől vált igazán figyelemfelkeltővé a film.

nem lett rossz!

Hogy őszinte legyek én két részletben néztem meg a filmet, a köztes szünetben pedig egy kicsit utána olvastam Elvis és a menedzsere kapcsolatának, hogy hiteles nézője tudjak lenni a film második felének. Ez alapján így már elmondhatom, hogy szerintem nagyon jól sikerült. Én úgy gondolom, ha már egy életrajzi filmről van szó, akkor annak maximálisan hitelesnek kell lennie ahhoz, hogy tényleg sikeres legyen. Ugyan a film készítéséről már jóval kevesebbet tudok, így fogalmam sincs, hogy ténylegesen Austin Butler énekelt-e a jelenetekben, vagy számítógéppel átdolgozták, hogy Elvis-es legyen, de nyilván nem lehet tökéletesen lemásolni valakit, pláne ha egy világsztárról van szó, de úgy gondolom, hogy hitelesen alakította Elvist. Én is leteszem a voksom amellett, hogy Oscar díjat is érdemelne érte. Ellenben Tom Hanks a film első részében valamiért nem volt elég meggyőző, nem tudom, úgy éreztem, hogy nem ő volt a legjobb választás erre a szerepre, de aztán a film végére úgy láttam, hogy mégis csak jól feltudta venni ezt a karaktert.

Tudom, hogy ez most nem Elvis és Priscilla kapcsolatáról szólt, mégis ott találtam egy két hiányosságot a történetben. A jelenetnél, amikor elhagyta Priscilla Elvist, a filmből az kimaradt, hogy Priscillának már valójában évek óta volt valakije, csak Elvis annyira elhanyagolta őt, hogy még ez se tűnt fel neki. Amúgy a nő a szakításkor Elvis fejéhez is vágja a filmben, hogy - mert nem is élnek már nemi életet, de hogy nem ezért, meg nem is azért, mert minden éjjel más nőket visz fel magához Elvis, hanem a gyógyszerfüggösége miatt hagyja el - a valóság az, hogy ekkor már Priscilla már mást szeret évek óta, és igen azóta nem volt Elvissel nemi élete miután a lányuk megszületett - ez nem tudom miért nem így került bele a filmbe. Másrészt a gyógyszer dolog... volt egy jelenet, ahol rosszul fogalmaztak, de lehet, hogy csak magyar szinkron volt helytelen, mert nem Elvis szokott rá a gyógyszerekre illetve drogokra, hanem egyszerűen rászoktatták. Ez a későbbi jelenetekből látható is volt, de amúgy is, azt hiszem ez mindenkinek nyilvánvaló, hogy egy ekkora mértékű fizikai és lelki terhelést, amit egy koncertúrné jelentett drog és alkohol nélkül nem lehet megcsinálni. A legdurvább azonban az, hogy ilyenkor már olyan épp ésszel felfoghatatlan összegekről van szó, hogy nincs más ki út, mint bedrogozni valakit, különben a bukás akár felér egy gyilkossággal.

Számomra megdöbbentő volt ez megtudni, hogy Elvis is azok közé az amúgy igazi valódi tehetségek közé tartozott, akiket tönkretettek a pénz miatt. Nem ő volt az egyedüli ilyen sztár az évszázadban (lásd pl. Michael Jackson), de eddig őszintén fogalmam se volt erről. Azt a jelenetet amikor ez ezredes szó szerint eladta őt a hotelnek, legalább háromszor megnéztem egymás után, annyira jól összehozták.

Nagyon tetszett az is, amikor a végén bevágtak még pár jelenetet, illetve az utolsó koncertje valódi felvételét; majdnem hogy nekem is potyogtak a könnyeim, annyira sajnáltam őt, bár tudta volna azt, hogy még 45 évvel a halála után is mérhetetlen népszerűségnek örvend. Van, hogy még most is lehet venni hibátlan Elvis bakelit lemezt a piacon, mikor már lemezjátszója is alig van valakinek... na de visszatérve a filmre, én csak ajánlani tudom mindenkinek! Összességében egy szuper és hiteles alkotás lett, Elvis rajongóknak pedig kötelező :)

78 Elvis  (2022)

dráma | életrajzi | zenés

Elvis Presley-t a rajongók egyszerűen csak A királyként említik, a legendás sztár élete és munkássága pedig zenészek generációit inspirálta. Ezúttal pedig egy olyan... több»

0