2023.01.08 22:00 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Gyenge próbálkozás

Már az idejét sem tudom, hogy mióta tervezgettem ennek a filmnek a megtekintését, de ha ezt úgy próbálom érzékeltetni, hogy már akkor szemezgettem vele, amikor még léteztek videotékák, és a horrorfilmek polcait böngészve láttam eme címet, akkor időrendben legalább egy húsz évről beszélhetnénk ezzel kapcsolatban. Viszont a napokban végre valahára sort kerítettem a megtekintésére, és azt kell hogy írjam, hogy csalódáskeltő végeredményt kaptam (pedig mint az IMDb-n elért 5.8 pontja, mint pedig itt a Mafab-on elért 60%-a, egy sokkal jobb filmet predesztinált előreláthatólag). Na de nézzük hogy min is csúszott el, az Eric Red rendezésében készült Átváltozás (vagy ahogy csak én ismerek, a Rossz hold című film).

Farkasemberes horrorfilm, számomra a legtöbb esetben jöhet. Mivel kimondottan kevés e tematikájú horrorfilmet készítenek (vagyis pontosítok, jóval kevesebbet mint mondjuk a már az unalomig elhasznált zombis témaválasztás), ezért mindig egy üde színfoltként tekintek, az e fajta horrorokra. Viszont azt is gyorsan megemlíteném, hogy sajnos igazán kevés jó vérfarkasos/farkasemberes filmhez volt ezidáig szerencsém. Nos az 1996-os Átváltozás sem fog a jobbik kategóriába esni, de még a közepesen fogyaszthatóak közé sem emelném. Ugyanis eme filmnek a legtöbb hibája, a forgatókönyvben található, amelyért akárcsak a film rendezői székét betöltő, Eric Red volt a felelős.

Gyenge próbálkozás

Az első és talán a legjelentősebb hiba a film történetében, a feszültség kivitelezésének a teljes hiánya. Ugyanis ebben a történetben, egy percre sem rejtik véka alá, a farkasember kilétének a személyét. Már ezt óriási baklövésnek éltem meg, hisz így egy pillanatra sem késztetik a film nézőjét a találgatásokra, hanem puff, egyből megkapjuk az adott személy kilétét. Mondjuk egy ekkora hibát nem is tudom miként is tudtak volna egy kissé elsikálni, de mondjuk ha a család összetartó erejével akartak volna kompenzálni némiképp (amit lehet hogy meg is próbáltak a röpke 80 percnyi játékidejében) és ha ez akárcsak egy kicsit is működött volna, akkor ha nem is teljesen, de elfogadhatóbb lett volna ez a hiba számomra. Az olyan "apróbb" hibákat már meg sem akarom említeni, hogy a film telis-tele van nem kellő mértékű odafigyelésekből adódó gikszerekkel, amin én inkább a már kínosan mosolyogtam. Továbbá a forgatókönyv sem sokat segít a filmbéli karakterek megkedveltetésében, hisz igencsak butácskákra írták meg őket, emiatt pedig a színészi alakításoktól se várjunk túl sokat.

Egyszer valahol valamilyen magazinban azt olvastam erről a filmről, hogy legalább kellő mértékben véres és a farkasember jelmez sem sikerült annyira rosszra (legalábbis a költségvetéséhez képest, ami közel 7. millió dollárba került). Meg kell hagyni, a film első negyedében mintha tényleg foglalkoztak volna azzal, hogy egy véres alkotáshoz legyen szerencséje a horrorrajongónak, de mindez idővel teljesen elveszik sajnos a film hátralévő idejéből. Továbbá jómagam a farkasember jelmezt sem nevezném jobbnak egy közepesnél, és sajnos az átváltozások során használt trükkök sem voltak annyira emlékezetesek, hogy pár hét múlva, mindebből megmaradjon bármi is az emlékezetemben.

Összegezve az Átváltozás című film, egy nagyon is könnyen felejthető alkotás, ami semmilyen nyomot nem fog bennem hagyni, és sajnos szinte teljesen feszültségmentesre is sikeredett.

horror

Vérfarkas pusztít az Amazonas erdeiben. Ted (Michael Paré) súlyos sérülések árán végez a pokoli teremtménnyel, amely lemészárolta expedícióját. Sose gondolta volna, hogy ez a... több»

1