2021.04.04 18:01 Eastern79 Olvasottság: 1444x
4

Szellemekkel suttogó

Nagyon kíváncsi voltam Bergendy Péter filmjére, és hát csalódtam is meg nem is. Nagyon szeretem a hazai alkotásokat, különösen az utóbbi évek filmtermésében találni gyöngyszemeket, és bár a Post Mortem egyáltalán nem rossz film, azért találni benne néhány hiányosságot, amelyek ha nem lennének, sokkal nagyobbat szólt volna.

A főszereplő Tomás (Klem Viktor) és Anna (Hais Fruzsina) közti kapcsolatot nem igazán tudtam hová tenni, hiszen a lány kora miatt szerelmi szálnak túl bizarr, viszont a fiatal hölgy játéka nekem kicsit távol áll a természetestől, és valahogy a párbeszédeik is kicsit mesterkéltnek hatottak. Néha úgy tűnt, mintha incselkedne a fotográfussal, néha meg az áldozat és a hős sztereotípiát próbálták erősíteni. Tomás karaktere is egészen furcsán reagált némelyik helyzetre, például a vízzel elárasztott házban csak nézelődik aranyosan, egy helyben toporogva, miközben egyre feljebb kúszik a vízszint.

Szellemekkel suttogó

Ez a kuszaság abban is tetten érhető, hogy rengeteg kérdés nyitva marad, például nem derült ki, mitől ömlött a víz a falakból. Azonban ha azt veszem figyelembe, hogy ez az első olyan hazai nagyjátékfilm, amely kimondottan horrorként készült, akkor azt kell mondjam, hogy ennyi belefér, és feláldozható a tapasztalatlanság oltárán.

Gyönyörűen fényképezett, sötét tónusú képekben mesél, a korhű jelmezek és a régi magyar környezet telitalálat. Erős az atmoszférája, és bár az elején még érezhető némi bizonytalanság a feszült jeleneteknél, a vége felé azért kapunk jó néhány technikailag profin kivitelezett és valóban ijesztő részt. A kis Lacika (Gyarmati Erik) átalakulása például kimondottan brutálra sikerült, hála az égnek a készítők saját kútfőből merítettek, és érződik, hogy nem akarták koppintani az amerikai filmek kliséit. A komplett parasztház földbe süllyesztése például zseniális ötlet, és a vége felé azért többször is megvolt az a kifejezetten "darkos" ereszdelahajam hangulat. Továbbá szeretem a hazai színészeinket furcsa szerepekben látni, és hát erre egy ilyen film a legjobb választás.

Összességében a Post Mortem a kisebb hibáitól eltekintve ha nem is horror, de mindenképpen egy kellemes, misztikus thriller, amit a műfaj kedvelőinek érdemes megnézni.

58 Post Mortem  (2021)

horror | misztikus | thriller

Az első világháború után rendeződni látszanak az európai viszonyok, a spanyolnátha járvány okozta sokkból lassan újra magához tér az öreg kontinens. Csakhogy rengeteg halott... több»

4